Notícies i comunicats

16/06/2017

L'Ajuntament de Girona reforça les tasques de control i tractament de paneroles

El vicealcalde Eduard Berloso demana a la ciutadania que comuniqui al consistori si observa aquesta plaga a la via pública en qualsevol indret de la ciutat.

L’Ajuntament de Girona ha reforçat en les darreres setmanes les tasques de control i de tractament de les paneroles. La incidència d’aquesta plaga a Girona, igual com en d’altres ciutats, ha estat notable en els darrers anys i s’han pogut localitzar en diferents sectors de la ciutat, ja que tenen una gran capacitat d’adaptació.

 

A través del a Brigada Municipal de Control de Plagues i Animals, el consistori s’encarrega de portar a terme controls i tractaments per combatre la plaga en els espais públics i durant aquestes últimes setmanes s’han incrementat els efectius que es destinen a aquestes actuacions. S’estan fent inspeccions i aplicacions periòdiques d’insecticida en forma de gel atraient (Ecorex Gel One) a l’interior de clavegueres i embornals. Es tracta d’un producte específic d’ús professional que és respectuós tant per a les persones com per als animals.

 

La panerola roja o americana (Periplaneta americana), adaptada als ambients càlids i humits, s’expandeix sobretot pel clavegueram, i enguany se n’han trobat infestacions a diferents barris de la ciutat, sobretot a l’Eixample, Sant Narcís, Mercadal, Barri Vell i Germans Sàbat. Les altres espècies de paneroles (panerola alemanya o “escarabat de cuina”, i panerola negra o oriental) s’observen en menor freqüència, atès que són d’hàbits més domèstics, en el cas de la primera, i d’hàbits nocturns, en el cas de la segona. Enguany s’ha trobat presència de panerola oriental (Blatta orientalis) a Vila-roja.

 

Tal com ha explicat el vicealcalde i regidor d’Associacions, Participació i Sostenibilitat de l’Ajuntament, Eduard Berloso, “per tal de combatre la plaga de paneroles a la ciutat cal la col·laboració de la ciutadania per poder detectar aquests insectes arreu del territori i actuar de la manera més ràpida i efectiva possible”. Per això, des del consistori es demana als ciutadans i ciutadanes que en cas d’observar paneroles a la via pública ho comuniquin a l’Ajuntament a través de la Bústia d’Avisos.

 

Així mateix, els particulars han d’adoptar mesures per evitar que les paneroles trobin refugi i proliferin a l’interior de les seves propietats (habitatges, garatges, locals, magatzems, etc). A la web de l’Ajuntament (http://www2.girona.cat/ca/sostenibilitat_plagues) es pot trobar informació sobre les plagues urbanes, inclòs un díptic informatiu sobre les paneroles i recomanacions per combatre-les. També s’hi pot consultar el llistat de les empreses de control de plagues del Gironès, perquè en cas d’infestació s’han de contractar els serveis d’una empresa especialitzada.


 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)