Notícies i comunicats

19/06/2017

L'exposició "A la taula d'Estelina" proposa un recorregut pels rituals dietètics de les comunitats jueves medievals

L'alcaldessa de Girona i presidenta del Patronat Call de Girona, Marta Madrenas, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, participaran a la inauguració de la mostra temporal demà, a les 19 h, al Museu d'Història dels Jueus.

“A la taula d’Estelina”, que s’inaugura al Museu d’Història dels Jueus demà, 20 de juny, a les 7 de la tarda, proposa un recorregut a través de les lleis dietètiques i els rituals de taula de les comunitats jueves medievals. La mostra fa incís en l’abastament de productes aptes per al consum jueu als mercats catalans de l’edat mitjana, i detalla de aquells espais alimentaris i gastronòmics que van més enllà dels aliments humils i sobris de cada dia; per això, fa referència a l’ampli ventall de menges riques i elaborades pròpies de les festivitats jueves, transmeses de generació en generació, i practicades amb gran assiduïtat pels jueus i les jueves de la Girona medieval. L’alcaldessa de Girona i presidenta del Patronat Call de Girona, Marta Madrenas, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, participaran demà a la inauguració de l’exposició.

 

L’exposició s’estructura a partir d’imatges i de textos medievals, de documents dels arxius reproduïts en facsímil, d’objectes i d’estris de taula de l’edat mitjana, de llibres de cuina o de ritual alimentari judaic. També presenta alguns dels productes caixer fets actualment a Catalunya, a més a més de reculls de fotografies que presenten la vida i el ritual de l’alimentació jueva d’avui en dia.

 

La mostra també té en compte un aspecte molt important: els dejunis prescrits en dates concretes, i que es complien de manera estricta, i els àpats propis dels moments de dol per la mort d’un familiar. Finalment, l’exposició fa referència directa al manteniment de tot aquest cúmul de lleis, tradicions i rituals alimentaris i explica quina és la situació a dia d’avui entre les persones jueves que viuen a Catalunya i compleixen amb la llei de la Caixrut.

 

A la Girona de l’edat mitjana, com a arreu de Catalunya, l’alimentació marcava les diferències socials, culturals i religioses entre grups i comunitats que coexistien en el mateix espai. No era igual la que rebien els nobles que la de les classes baixes, ni la de la gent de ciutat que la de la gent de pagès, talment com no era la mateixa la d’una persona jueva de la d’una persona cristiana.

 

Una manera d’alimentar-se i de preparar els aliments implica una manera de viure i de posicionar-se en relació amb l’altra gent. És important saber què menjaven i com i quan ho menjaven les persones jueves que vivien a les poblacions catalanes i entre elles, i de manera molt significativa, Girona. Perquè en allò que menjaven hi havia el fonament de la seva identitat, de manera que es complia la dita: «digues-me què menges i et diré qui ets».

 

Com a activitats complementàries, des del Patronat Call de Girona s’han organitzat visites temàtiques amb el títol “El rebost del Call”, que proposen un recorregut per mostrar les herbes i les plantes utilitzades a la cuina jueva, a banda d’uns tallers de cuina amb receptes pròpies de les taules jueves, un cicle de concerts de música jueva de temàtica relacionada amb els aliments i la cuina, a més de les ja habituals tardes de contes al Call, que aquest any també faran una clara referència als aspectes alimentaris. Podeu consultar les activitats al web del Museu d’Història dels Jueus: www.girona.cat/call

 

La mostra, comissariada per la directora del Museu d’Història dels Jueus, Sílvia Planas, és una producció del Museu d’Història dels Jueus - Patronat Call de Girona, i es podrà veure fins al 17 de setembre de 2017.
 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)