Notícies i comunicats

07/03/2019

El Museu d'Història de Girona recorda l'inici de l'exili amb la projecció del documental "El nostre llarg silenci"

L'activitat tindrà lloc avui, a les 20 h, al Cinema Truffaut de Girona.

En el context del 80è aniversari de la dictadura franquista i de l’inici de l’exili, el Museu d’Història de Girona ha programat avui a les 20 h al Cinema Truffaut la projecció del documental El nostre llarg silenci, dirigida per Quim Paredes. Es tracta d’una activitat del cicle “Projeccions. Veus i imatges de la Guerra i l’exili” i inclosa dins la programació que Girona organitza pel 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

La pel•lícula està basada en l’experiència de Remei Oliva i la seva família, que van patir l’exili forçós l’any 1939 i van ser retinguts al camp de concentració d’Argelers, al Rosselló. Durant aquest període la Remei va portar al món el seu primer fill, en Ruben, que va néixer a la Maternitat d’Elna el dia 5 de gener de 1940.

Precisament la historiadora i escriptora catalana Assumpta Montellà, en el llibre La maternitat d’Elna, recull així el testimoni de vida de la Remei Oliva: “Era el mes d’abril i pels altaveus del camp d’Argelers van informar que Franco havia guanyat la Guerra. Feia mesos que estàvem rodejats de filferro, vigilats com criminals i mal alimentats. La sarna, la pols i la sorra fina es colaven per tot arreu, la roba, el menjar, els ulls (...). Jo no volia que el meu fill nasqués en aquelles condicions. Tenia por que no sobrevisqués. Havia vist amb els meus ulls com morien els fills d’altres dones”.

L’acte comptarà amb la presència de la mateixa Remei, que ara té 101 anys i que vindrà des de Granes, a França, per explicar en primera persona la crueltat i les inclemències de les seves vivències al camp d’Argelers. A la conversa també hi participarà el director del film, Quim Paredes, i el pedagog i docent Salomó Marquès, que moderarà la trobada.
 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)