Notícies i comunicats

07/03/2019

L'Ajuntament de Girona i la Caixa renoven l'acord pel projecte Sempre Acompanyats a la ciutat

L'objectiu de la iniciativa és pal·liar les situacions de soledat no volguda entre les persones grans i es desenvolupa als barris del Mercadal, el Barri Vell i Sant Narcís.

La regidora d’Igualtat, Drets Socials i Habitatge; de Salut i Seguretat en el Treball i de Dinamització del Territori de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau, i el sotsdirector general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Marc Simon, han signat avui un acord per renovar el grup de treball format amb quinze entitats socials i associacions i tretze ens col•laboradors per treballar de forma conjunta en el projecte Sempre Acompanyats. La iniciativa té com a objectiu pal·liar les situacions de soledat no volguda entre les persones grans i es desenvolupa als barris del Mercadal, el Barri Vell i Sant Narcís.

Segons les dades que s’han explicat avui en l’acte de renovació de l’acord, des de la seva posada en marxa el 2015, Sempre Acompanyats ha detectat 147 persones grans soles a Girona i 85 d’elles han estat beneficiàries del projecte, que parteix de les seves necessitats i interessos, ajudant-les a establir noves relacions personals i nous vincles en el seu entorn més proper a través de la participació en les activitats del barri, i amb l’objectiu de contribuir a millorar el seu benestar en el dia a dia. El programa compta ja amb 23 persones voluntàries.

El grup de treball busca donar una resposta integral i coordinada a les situacions de soledat no volguda i organitza la seva tasca al voltant dels diferents objectius plantejats: prevenció i sensibilització de les situacions de soledat no volguda, detecció i acollida de persones en aquestes situacions, i desplegament d’activitats i recursos per donar una resposta adient per a les persones. Com a resultat de la seva feina, el grup ha participat en activitats que han arribat a més de 8.000 persones, s’han impartit xerrades informatives adreçades a centres educatius, s’han realitzat accions a comerços i s’han creat punts informatius.

Les entitats que formen part del grup a la ciutat, més enllà dels impulsors que són l’Ajuntament de Girona i la Caixa, són la Generalitat de Catalunya, l’Hospital Sociosanitari Mutuam Girona, Càritas Interparroquial Diocesana, Creu Roja Girona, EspaiCaixa Girona, Fundació Amics de la Gent Gran, Parròquia Mercadal, Parròquia del Carme, Associació de la Gent Gran del Barri Vell – Mercadal, Associació de Veïns del Mercadal, Col•legi de Farmacèutics de Girona, Cambra de Propietaris de Girona, Mercat del Lleó, Girona Centre Eix Comercial, Col•lectiu de Dones de Sant Narcís, Associació de Veïns de Sant Narcís, Escola Eiximenis, Escola FEDAC Sant Narcís, Associació de Veïns Sant Narcís Sud, Associació de Gent Gran de Sant Narcís, Iaioflautes, Facultat de Publicitat i Relacions Públiques de la Universitat de Girona, Associació de Bombers Voluntaris de Girona, Centre de Dia Onyar, Consell Municipal de la Gent Gran, Metderband i Amics de l’Havanera.

A Girona, les persones de més de 65 anys representen el 15,5% de la població (una xifra que ascendeix al 16,8 % a Sant Narcís i a 16,25 % a Barri Vell i Mercadal). A més, el 23% de les persones grans de Girona viuen soles i, d'aquestes, el 47% té més de 80 anys.

Sempre Acompanyats, impulsat pel programa de Gent Gran de ”la Caixa”, es desenvolupa actualment a Terrassa, Girona, Tortosa, Tàrrega, Santa Coloma de Gramenet, Jérez de la Frontera, Logronyo, Palma i, des d’aquest any, a Lleida. A tots els territoris, el projecte compta amb la col•laboració de més d’un centenar d’entitats i associacions que treballen amb el mateix objectiu: sensibilitzar al conjunt de la població sobre el fenomen de la soledat no volguda i construir una xarxa sòlida dins la comunitat per enfortir el suport social i acompanyar a les persones grans.

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)