Notícies i comunicats

09/11/2018

L'ordenança municipal de tinença d'animals es modificarà per garantir-ne el benestar i millorar la convivència ciutadana

Es limitarà el nombre i el tipus d'animals que poden conviure en un habitatge, es podrà actuar quan l'animal no tingui unes bones condicions on viure i se sancionarà el fet de no prendre mesures per evitar embrutar els pisos veïns o les molèsties pels lladrucs.

L’Ajuntament de Girona modificarà l’Ordenança municipal de protecció, control i tinença d’animals amb l’objectiu de garantir-ne el benestar i millorar la convivència ciutadana. Els principals canvis proposats al document actual, vigent des del 29 de juliol del 2009, es van presentar ahir a la Taula per la Gestió dels Animals de Girona.

La nova ordenança preveu limitar el nombre i la tipologia d’animals que poden conviure en un habitatge en relació amb la capacitat de l’immoble i les característiques que ha de tenir per garantir unes condicions adequades de benestar animal, seguretat i salubritat. Pel que fa als gossos potencialment perillosos, aquesta limitació serà de dos animals per habitatge.

Segons el vicealcalde i regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació, Seguretat i Cooperació de l’Ajuntament de Girona Eduard Berloso “d’aquesta manera volem garantir que qui es fa càrrec d’animals, ho faci en unes bones condicions per a l’animal, i que puguem actuar quan es posi en risc el seu benestar o la seva salubritat”.

El nou text incorporarà també mesures per evitar les molèsties als veïns i veïnes d’habitatges amb animals. En aquest sentit, els propietaris i propietàries d’animals hauran d’evitar que aquests embrutin o danyin els habitatges veïns i que molestin el veïnat a causa dels lladrucs. L’incompliment d’aquesta obligació serà suposarà una infracció lleu i estarà sancionat amb una multa coercitiva.

El fet de no recollir les deposicions dels animals a la via pública ni abocar aigua sobre les seves miccions serà penalitzat com a infracció greu en la nova ordenança. En aquesta línia, se sancionarà no portar les bosses per recollir les deposicions ni aigua per abocar sobre les miccions quan es passegi amb els animals.

“Estem treballant des de fa mesos per establir les mesures més adients per garantir i mantenir una bona convivència a la ciutat entre les persones propietàries d’animals de companyia i les que no ho són. En aquest sentit, des del govern creiem que les modificacions d’aquesta ordenança serviran per millorar substancialment aquesta convivència”, ha assenyalat el vicealcalde i regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació, Seguretat i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso.

Les modificacions de l’ordenança inclouen també una sèrie de definicions per garantir el bon ús dels espais d’esbarjo de gossos i dels itineraris canins recomanats. També incorpora la regulació del control de les colònies de gats al carrer per evitar sobrepoblacions i garantir la salut dels animals, així com també es preveu la regulació de les autoritzacions per a les persones alimentadores.

Una altra novetat afecta a les sancions, ja que l’ordenança recull la possibilitat de reduir-ne l’import quan la persona infractora reconegui la seva responsabilitat i efectuï el pagament voluntari anticipat, en condicions similars a les que ja s’apliquen a les sancions de trànsit. A més, en el cas de cometre per primer cop una infracció de caràcter lleu, s’estableix la possibilitat de substituir o complementar la imposició de sancions pecunàries amb l’execució d’una actuació d’educació ambiental, la participació en procediments de mediació o la prestació de serveis de caràcter cívic en benefici de la comunitat.

En la reunió d’ahir de la Taula per la Gestió dels Animals a Girona es van presentar i debatre les modificacions de l’ordenança. Hi van participar representants de l’equip de govern, tècnics i tècniques municipals, representants dels diferents grups municipals de l’Ajuntament i membres d’entitats com el Col·legi de Veterinaris de Girona, el Consell de Col•legis Veterinaris de Catalunya, l’Associació de Naturalistes de Girona, el PACMA, el Col•legi d’Advocats de Girona, la Federació de Veïns de Girona, la Protectora Capicua o l’AGA. Aquestes entitats podran presentar aportacions i propostes al text de la nova ordenança fins al 30 de novembre. Després es valorarà tècnicament si s’incorporen a l’ordenança i al desembre es farà una sessió de retorn prèvia a l’aprovació inicial per Ple, prevista per al mes de gener. 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)