Notícies i comunicats

16/11/2018

Una cinquantena de professionals participaran al Concurs del Millor Xuixo del Món aquest diumenge

L'acte s'inclou dins de la programació per commemorar l'Any del Xuixo i es portarà a terme en el marc del Fòrum Gastronòmic de Girona.

Una cinquantena de professionals de la pastisseria i la fleca s’han inscrit per participar aquest diumenge en la primera edició del Concurs del Millor Xuixo del Món. L’acte, que forma part de la programació d’activitats de l’Any del Xuixo, es portarà a terme al Palau de Fires de Girona dins del Fòrum Gastronòmic. Avui al migdia hi havia exactament 49 inscrits procedents d’arreu de Catalunya.

Les pastisseries i fleques participants hauran de lliurar un total de deu peces de xuixo, cuites i llestes per degustar, diumenge al matí, entre les 9 i les 11 h, al Palau de Fires de Girona. Les matèries primeres i els mètodes d’elaboració són lliures, però els xuixos han de pesar entre 60 i 95 grams i caldrà que estiguin acompanyats d’una fitxa tècnica on s’indiquin els ingredients utilitzats per la pasta i la crema, l’oli de la fregida i els detalls del procés d’elaboració.

Entre les 12 i les 14 h el jurat degustarà els xuixos i n’escollirà el guanyador a partir de criteris com l’aspecte visual exterior, el gust equilibrat entre el fregit i la crema, la cocció, el fullat o la qualitat del fregit. Els xuixos que estiguin crus o massa cuits quedaran directament desqualificats.

El jurat estarà format per representants de gremis de forners i flequers i de pastisseria; per un representant de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona; per la directora del CETT – Escola Tècnica Professional, Nan Ferreres; per la periodista de Catalunya Ràdio i deixebla de Mei Hoffmann, Paula Molés; pel coorganitzador del Fòrum Gastronòmic, Pep Palau, i pels cuiners de postres, Jordi Roca, del Celler de Can Roca, i Xano Saguer, d’Espai Sucre.

El veredicte es donarà a conèixer el mateix diumenge, dia 18 de novembre, a les 17.15 h, en un acte en què assistirà l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. El guanyador rebrà 1.500 euros i un guardó elaborat per joves artistes de La Volta inspirat en els mateixos xuixos. A banda del primer premi, tots els participants rebran un recordatori del seu pas del Concurs, obra també de La Volta.

L’Ajuntament de Girona, com a organitzador de l’Any del Xuixo, dóna suport al Concurs, organitzat pel comissari de l’Any, Salvador Garcia-Arbós, i l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona.

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)