Notícies i comunicats

20/11/2018

La Sopa habilita un local com a espai de trobada de les persones sense sostre

Una cinquantena de persones que viuen al carrer passen cada dia per aquest punt, nascut de la iniciativa "Trobades amb sostre" i que té com a objectiu trencar amb la soledat i l'aïllament dels qui no tenen llar. Fins al 22 de novembre, Girona organitza diferents activitats en el marc de la Campanya sense Llar 2018.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la regidora d’Igualtat, Drets Socials i Habitatge de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau, i la directora del Centre d’Acollida i Serveis Socials La Sopa, Rosa Angelats, han explicat aquest matí les accions previstes en el marc del pla de fred 2018 a la ciutat i les activitats que s’organitzen aquesta setmana dins de la Campanya sense Llar 2018.

Un dels elements més destacats és la posada en funcionament d’un local, ubicat on hi havia el CDA de Pedret, que servei com a punt de trobada i de relacions socials de les persones que viuen al carrer. Aquest espai va néixer fa un any i mig en el marc de les “Trobades amb Sostre” i té com a objectiu trencar amb la soledat i l’aïllament de les persones sense llar. Hi passen de mitjana una cinquantena de persones que viuen al carrer i que no volen anar a La Sopa.

El local es va obrir concretament el 28 de maig del 2017 obrint un dia a la setmana i des del mes d’agost passat funciona de dilluns a divendres, de 9 a 13 h. Els encarregats d’obrir i tancar el local són les mateixes persones voluntàries del projecte “Trobades amb sostre”, que ja van gestionar l’espai de Sarraïnes l’any passat.

“Des de les administracions estem cridats a fer accions per protegir les persones més vulnerables de la nostra societat, però des de l’Ajuntament de Girona ens volem allunyar del paternalisme i volem vehicular aquesta ajuda convidant a aquestes mateixes persones a ser part de la solució, amb la seva complicitat i el seu compromís. La posada en marxa d’aquest espai és un exemple d’aquesta voluntat”, ha remarcat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

En la mateixa línia, la regidora d’Igualtat, Drets Socials i Habitatge de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau, ha assenyalat que es tracta d’un espai “en què les persones que hi participen tenen ganes de treballar i de tirar endavant, se senten útils de poder ajudar als altres i poden compartir converses i inquietuds amb altres persones en la seva situació”.

Pel que fa al pla de fred 2018, l’alcaldessa Marta Madrenas ha anunciat que enguany s’habilitarà la planta baixa de l’edifici que ocupava la UNED, al carrer de Sant Josep, per acollir persones sense sostre a les nits. Aquest local farà de relleu a l’espai de Sarraïnes, que es va habilitar l’any passat com a allotjament nocturn per a les persones que dormen al carrer i que no s’adapten a cap dels recursos ordinaris de la ciutat. La planta baixa de la UNED permetrà acollir 26 persones, aproximadament el doble de les que permetia acollir les Sarraïnes.

Activitats en el marc de la Campanya sense Llar 2018

Aquest matí s’han presentat també les activitats que tindran lloc aquesta setmana en el marc de la Campanya sense Llar 2018 i que van començar ahir amb una xocolatada organitzada per l’Associació Traçant Camins. Avui s’inaugura l’exposició de fotografies “Amb el cap ben alt”, obra de Pere de Prada, que es podrà veure al mateix local de les “Trobades amb sostre” de Pedret fins al 31 de desembre. Demà, a les 18.30 h, el filòsof Josep M. Carbó portarà a terme el debat “Com sabem si les coses van bé o no” a La Sopa.

L’última activitat prevista es farà aquest dijous, dia 22 de novembre, a les 9 h, a la Casa de Cultura. Es tracta d’una jornada de reflexió i debat sobre “Els principis i l’atenció centrada en la persona”, que anirà a càrrec de la treballadora social, sociòloga i professora de la Universitat de Barcelona, Marta Llobet. Totes les activitats de la Campanya sense Llar 2018 estan organitzades conjuntament entre l’Ajuntament de Girona, a través de La Sopa, i l’associació Traçant Camins. 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)