Notícies i comunicats

05/12/2018

Girona presenta la programació musical i teatral del primer semestre del 2019

L'Orquestra Simfònica del Teatre Mariinsky & Valery Gergiev, Postmodern Jukebox, Xavier Sabata, Niña Pastori i Orquestra Simfònica Txaikovski són alguns dels artistes destacats de la nova temporada de l'Auditori.
El Teatre Municipal serà l'escenari d'obres com "Conferència espectacular", "Raphaëlle", "Cosas que se olvidan fàcilmente", "El preu" i "Maremar", entre altres.
L'Espai Marfà complementa l'oferta amb 28 activitats posant l'accent en la creació, la formació i la divulgació musical.

El tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Benestar Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha presentat aquest matí la programació musical i teatral del primer semestre del 2019 acompanyat del director del Teatre Municipal, Jep Sánchez; el programador de música moderna de l’Auditori de Girona, Natxo Morera de la Vall, i el director de l’Espai Marfà, Aniol Casadevall.

“La marca Girona Cultura serveix per construir cultura i no només per exhibir propostes culturals a la ciutat. Aquesta és la nostra aposta com a Ajuntament i volem mantenir una política que creï i formi públics i artistes”, ha assenyalat el regidor de Cultura, Benestar Social i Ciutadania, Carles Ribas.

El proper 20 de gener l’Auditori de Girona donarà el tret de sortida a la temporada estable de concerts de gener a juny, una programació formada per un total de 31 propostes: 17 de música clàssica, 1 de moderna i 3 concerts familiars. La nova temporada mostra un ampli ventall de diversitat de propostes: la programació conjuga les propostes internacionals i els grans noms amb la creació i la formació local de qualitat i artistes emergents de gran talent.

En música clàssica, l’Auditori comptarà aquesta temporada de nou amb l’Orquestra del Teatre Mariinsky i Valery Gergiev, que en aquesta ocasió col•laborarà amb l’Orfeó Català presentant una de les grans obres de la història de la música clàssica: la cantata Alexander Nevsky, de Prokófiev (10 març). El contratenor Xavier Sabata (30 març) tornarà a oferir una experiència musical única en tots els sentits, en aquesta ocasió oferirà al públic gironí el conegut cicle Winterreise, de Schubert.

En música moderna, quatre anys després de la seva darrera visita, Niña Pastori tornarà a l’escenari de l’Auditori amb el seu nou treball Bajo tus alas. El famós col•lectiu nord-americà Postmodern Jukebox actuarà per primera vegada a l’auditori gironí amb un concert que serà únic a l’Estat dins la seva gira Welcome to the Twenties 2.0 tour. La girlband amb més èxit de l’Estat, Sweet California, tornarà a Girona el 8 de febrer per presentar el seu quart disc d’estudi, Origen, que sens dubte serà un dels esdeveniments de la temporada.

En l’àmbit teatral, cal destacar tres espectacles que es podran veure per conèixer millor la contemporaneïtat de les arts escèniques: Conferència espectacular, a càrrec de David Espinosa que farà una classe magistral sobre les arts multidisciplinàries combinant la paraula amb la manipulació d’objectes i l’acció coreogràfica; Raphaëlle, teatre documental que combina el treball amb testimonis reals a escena i la investigació periodística -aquesta vegada centrada en la vida d’una jove transsexual-, i Cosas que se olvidan fácilmente, un espectacle sobre els records a càrrec de Xavier Bovés, artista que treballa sempre per provocar noves experiències i que ha rebut excel·lents crítiques.

El preu, amb Pere Arquillué, Ramon Madaula i Rosa Renom, i Maremar, de Dagoll Dagom, són dues de les altres propostes destacades del Teatre Municipal de gener a juny. En el camp de la lírica, l’Associació Amics de l’Òpera de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallès serà present en l’oferta dels propers hivern i primavera amb les produccions Elisir d’amore, de Gaetano Donizetti, i La Bohème, de Giacomo Puccini.

En el camp familiar cal destacar Safari, de la companyia La Baldufa, que tracta el tema del bullying; Tierra efimera, que juga amb la fusió entre pintura i cinema, i Món de cartró, que a través d’aquest material treballa la relació, l’escolta i la descoberta.

Per la seva banda, L’Espai Marfà, conjuntament amb la Casa de la Música del Gironès, presenta un programa de 28 activitats que incideix especialment en la creació, la formació i la divulgació musical. En l’àmbit de suport a la creació hi destaca una nova convocatòria del Programa d’acompanyament artístic, un dels projectes referents de l’equipament, consistent en la selecció de tres bandes o artistes que esdevindran artistes residents de l’Espai Marfà durant el curs 2019-2020 per treballar de manera intensiva en el seu desenvolupament artístic i professional.

En l’àmbit de la formació es manté un ampli programa d’activitats adreçades tant a músics professionals com amateurs. Algunes de les activitats destacades són una classe magistral de guitarra jazz amb el prestigiós músic nord-americà Peter Bernstein; una jornada sobre improvisació en la música i altres pràctiques artístiques amb Víctor Nubla (Festival LEM) i Núria Martínez-Vernis; un curs sobre música i poesia amb el guitarrista i compositor Toni Xuclà, o una trobada amb Marc Lloret, el director artístic del Mercat de Música Viva de Vic.

En l’àmbit de la divulgació destaquen les Sessions LP, un cicle d’audicions comentades d’àlbums clàssics del rock on els músics Xarim Aresté, Els Amics de les Arts i Joan Reig (Els Pets), comentaran discos de referència de Rolling Stones, Jeff Buckley i Creedence Clearwater Revival, respectivament. També es manté una presència destacada per a les activitats en família, amb dos concerts familiars: Bitxos Raros, un concert de cançons lligades per un conte de la Companyia Nuri Total, i Tahi, de la Companyia Magam, un espectacle amb cançons, beatbox i moviment.

Les entrades es poden comprar a partir d’avui mateix a les taquilles del Teatre i de l’Auditori i als web www.auditorigirona.org i www.girona.cat/teatremunicipal. L’Ajuntament de Girona és l’impulsor de la programació, que s’ha fet en col·laboració amb nombroses entitats, institucions i agents culturals del territori.  

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)