Notícies i comunicats

07/11/2012

L'Ajuntament de Girona farà un procés participatiu a principis de l'any vinent per definir com quedarà el parc central

El consistori anuncia un procés participatiu a partir del mes de març de 2013, un pla especial pel barri de Sant Narcís i l'obertura d'una oficina d'informació ciutadana a l'antic edifici de justícia de Sant Narcís.

Font: Ajuntament de Girona

L'Ajuntament de Girona iniciarà a principis de l'any vinent un nou procés participatiu en relació a les obres del TAV. En aquesta ocasió, demana participació a veïns i tècnics per definir com quedarà el parc central un cop acabin les obres de l'alta velocitat i, per tant, decidir com es cobreix la llosa de ciment de l'estació intermodal. El parc ha d'estar restituït al novembre del 2013. El regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, ho ha anunciat durant la III Audiència Pública del TAV on el consistori també ha anunciat que farà enderrocar les construccions que Adif està aixecant sobre la llosa de l'estació per a les sortides d'emergència i ventilació per considerar que són massa grans.

Durant l'Audiència Pública del TAV el consistori ha donat a conèixer diversos compromisos i dates pel que fa referència a les obres de l'alta velocitat (podeu consultar el document i el calendari en els annexos). Tal i com havien demanat els veïns en la darrera sessió, el consistori ha explicat que en el termini d'un mes obrirà al barri de Sant Narcís -a les antigues dependències dels serveis territorials de Justícia- una oficina d'atenció ciutadana on els veïns puguin presentar queixes. A més, també es signarà un conveni amb el col•legi d'arquitectes i aparelladors i també el d'advocats per donar assessorament un cop es presentin queixes i denúncies de ciutadans. Així mateix, el Defensor de la Ciutadania col•laborarà i farà de mediador amb Adif en casos de queixes de veïns.

El regidor responsable del projecte Ferroviari a Girona, Carles Ribas, també ha anunciat que el procés participatiu per definir, entre veïns i tècnics, què es vol posar sobre la llosa de ciment de l'estació, arrencarà al gener. Primer, es faran les primeres consultes amb els col•legis professionals i tècnics interns i externs a l'ajuntament i, posteriorment al mes de març, arrencarà la consulta als ciutadans. L'ajuntament vol que a l'abril, quan comencin a passar els trens i Adif doni per finalitzades les obres a l'estació provisional, el consistori ja tingui recopilada prou informació per redactar el projecte de reposició del parc central. La planificació del consistori és que la restitució del parc acabi al novembre per tal que la ciutat recuperi aquesta zona verda.

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha defensat davant dels ciutadans que Adif té l'obligació de deixar aquesta zona "igual o millor del que estava" i ha remarcat que l'espai que ocupava abans de les obres aquest parc ara serà més gran perquè s'hi incorpora l'espai que ocupava l'antiga estació d'autobusos. D’altra banda, el regidor responsable del projecte ferroviari, Carles Ribas, també va anunciar la redacció d'un pla especial pel barri de Sant Narcís que inclourà temes urbanístics, socials i comercials, que estarà enllestit el setembre de l'any vinent.
 

LES EDIFICACIONS DE LA LLOSA, A TERRA
L'alcalde, Carles Puigdemont, i el regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, s'han reunit amb Adif i han acordat que s'enderrocarà bona part de les construccions i només deixaran dos punts destinats a ventilació i sortides d'emergència del TAV.

Referent a l'estació intermodal, l'alcalde ha detallat que han proposat a Adif algunes modificacions com eliminar el passadís que ha de connectar l'estació de Renfe amb les vies del TAV i que el pas sigui subterrani per deixar més espai alliberat al parc. A més, ha explicat que busquen alternatives per aconseguir que tota la zona del parc quedi alliberada i que no hi hagi cap edifici. "El projecte anterior preveia tres edificacions i galeries comercials però amb l'aturada del soterrament del tren convencional tot això ha caducat", ha explicat.

Durant la IIIa Audiència Pública, el consistori també ha exposat als 150 veïns que s'han adreçat al Palau de Congressos de Girona com estudia que quedi la zona del carrer Josep Maria Gironella i la plaça d'Europa un cop acabin les obres del TAV. Entre d'altres, preveuen que es torni a posar l'escultura que es va traslladar a la Devesa que anirà situada sobre l'estructura de la llosa de l'estació i envoltada d'una làmina d'aigua. El projecte, que encara s'ha d'exposar al públic, preveu una connexió entre el parc central i el barri de Sant Narcís amb una zona arbrada a la zona de la plaça Montserrat i també jardins verticals per minimitzar l'impacte de la rampa d'accés a l'estació d'autobusos.

 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)