Notícies i comunicats

04/04/2013

L'Ajuntament presenta la proposta de reposició de la plaça d'Europa, el parc Central, la coberta de l'estació i la plaça de Joan Brossa

Avui a les 21 hores es presentarà la proposta en un acte obert a la ciutadania que tindrà lloc al Centre Cívic de Sant Narcís.

El regidor d’Urbanisme i del Projecte Ferroviari, Carles Ribas, ha explicat en roda de premsa la proposta de reposició de la plaça d’Europa, el parc Central, la coberta de l’estació i la plaça de Joan Brossa, que avui a les 21 hores es presentarà en un acte obert al Centre Cívic de Sant Narcís.

La proposta, que ha estat elaborada per l’equip tècnic municipal, refà totes les zones afectades per la fase 1 de l'obra del TAV (la plaça d'Europa, el parc Central, la coberta de l'estació i la plaça de Joan Brossa) i segons els càlculs realitzats per l’Ajuntament podria ascendir a 14 milions d’euros. L’obra d’execució de la reposició, així com els costos, recauen sobre el propi Ministeri de Foment i ADIF, i en aquest cas, l’Ajuntament de Girona es compromet a treballar pel compliment de la proposta. La proposta feta per l’Àrea d’Urbanisme considera el soterrament del finger que connecta l’estació del tren convencional amb l’edifici de recepció de l’estació del TAV. Aquesta obra, que no quedaria inclosa dins els 14 milions d’euros, s’estima que tingui també un cost per l’Estat d’uns 6 milions.

En aquest sentit Carles Ribas anima a mirar les obres de cara al futur. Amb aquesta proposta “volem millorar l’espai del parc Central, on es guanyarà amplitud i espai verd. La reposició de la llosa es farà neutre, perquè cometríem un terrible error si a través de la reposició marquéssim el que ha de ser aquest espai en el futur. Aquesta decisió ha de ser fruit d’un debat profund amb professionals, molt tècnic i molt ciutadà”, ha manifestat. “Aquest espai ha de ser un punt en el qual hi hagi la màxima transversalitat possible entre l’est i l’oest de la ciutat”, ha destacat el regidor.

Ribas ha avançat també que si les obres segueixen el ritme actual i si s’aconsegueix el compromís d’ADIF i Foment, la finalització de les obres de reposició es podrien situar a finals d’aquest any o a principis del proper. Amb referència a la proposta de reposició dels espais, el regidor ha remarcat les següents actuacions: la recuperació de l’escultura d’Alfaro que hi havia a l’antiga plaça Europa; la integració urbanística i paisatgística dels edicles sobre la llosa; la reducció de l’impacte ambiental (tant per emissions de CO2 com per impacte acústic) de la nova estació d’autobusos; els 70 cm de terra que hi haurà sobre la llosa i que no permetran col·locar-hi arbres d’arrels profundes, i l’accés a peu i per ascensor a l’aparcament de vehicles. Finalment, Carles Ribas també ha anunciat que ahir ja es va obrir al públic l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania del Projecte Ferroviari a la “zona 0”, concretament a l’alçada del carrer de Josep Maria Gironella.

En la seva exposició, el portaveu també ha explicat que el Ple de l’Ajuntament, en sessió del dia 11 de març de 2013, va decidir ampliar un mes el termini d’informació pública del projecte d'urbanització de la plaça d'Europa (que finalitzarà el dia 15 d’abril) amb l’objectiu de garantir el dret d’informació i de participació de la ciutadania en aquest procés urbanístic de planejament.

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)