Notícies i comunicats

28/04/2015

Girona participa en el Dia internacional de conscienciació envers el soroll

L'Ajuntament s'uneix a l'activitat Visc amb soroll?, que pretén realitzar mesures de soroll per tota la ciutat amb l'objectiu de fer visible i conscienciar sobre aquesta temàtica. L'activitat s'obre també a tota la ciutadania a través de les xarxes socials.

El 29 d’abril de 2015 és el Dia internacional de conscienciació envers el soroll. Amb motiu d’aquesta data, l’Ajuntament de Girona participa en l’activitat Visc amb soroll?, impulsada per la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya.

La proposta és realitzar una jornada de mesuraments massius de soroll, on s’impliquin ajuntaments, entitats col·laboradores, enginyeries i consultories acústiques, centres escolars i ciutadania perquè realitzin mesuraments de soroll de tot tipus d’indrets i tipologies (parcs, jardins, zones de trànsit de cotxes, de trens, aeroports, zones urbanes, zones industrials...). No es tracta d’anar a buscar les situacions de conflicte ni nivells alts de soroll, sinó de familiaritzar la població sobre les metodologies de mesura, nivells, normativa existent o el significat i percepció de l’escala en dB.

L’activitat té dues línies d’actuació diferenciades, amb la mateixa finalitat:

a) Mesures realitzades amb instrumentació acústica de precisió i personal tècnic en municipis de Catalunya. En aquest cas, l’Ajuntament de Girona farà les mesures de soroll amb sonòmetre en diversos punts de la ciutat.

b) Mesures realitzades per escolars de secundària i la ciutadania en general mitjançant un telèfon mòbil i una aplicació que emula de manera molt bàsica un sonòmetre.
Tenint en compte que és difícil que la població disposi de sonòmetres de precisió, es recomana l’ús de smartphones, i les aplicacions existents per mesurar el so que es poden trobar en el mercat de manera gratuïta.

L’aplicació recomanada per a la ciutadania és NOISEWATCH, una app gratuïta desenvolupada per l’Agencia Europea de Medi Ambient. Aquesta pot descarregar-se a la botiga virtual PLAY STORE per Android i APP STORE per IOS.

Les dades entrades a NOISEWATCH pels usuaris es geolocalitzen i es poden consultar en un visor a internet http://discomap.eea.europa.eu/map/NoiseWatch/

Visor

Paral·lelament la DGQA recollirà totes les dades que es vagin publicant a les xarxes socials, via twitter, amb el HASHTAG #diasoroll, i es realitzarà un mapa en format KML de Google Earth que serà consultable a través de la xarxa.

Finalment i amb tota la informació recollida, es realitzarà un tractament estadístic i cartogràfic de la informació i és publicarà un resum amb les dades de la participació en la jornada del 29 d’abril, Dia Internacional de Conscienciació envers el Soroll.

L’objectiu final no és valorar els nivells obtinguts, ja que això ja s’està fent amb d’altres mitjans, molt més curosos i precisos (tant pel que fa a la metodologia com pel que fa a la instrumentació), sinó valorar la participació i mobilització de les diferents administracions, empreses del sector i ciutadania.

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)