Notícies i comunicats

10/06/2014

L'Ajuntament de Girona encarrega a Jordi Falgàs la direcció del projecte museístic de la Casa Pastors

L'historiador de l'art i director de la Fundació Rafael Masó serà el responsable de coordinar la creació del nou museu d'art modern i contemporani de la ciutat

Font: Ajuntament de Girona

L’Ajuntament de Girona ha encarregat la direcció i coordinació del projecte de creació del nou museu d’art modern i contemporani, amb seu a la Casa Pastors, a l’historiador de l’art Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó. En el conveni signat entre l’Ajuntament i la Fundació s’especifica que Falgàs definirà les necessitats funcionals del futur equipament per tal de permetre dur a terme el procés de remodelació arquitectònica de l’edifici de la Casa Pastors i adequar-lo com a seu del museu, així com supervisar-ne les diferents fases. A més, redactarà el projecte museològic del nou museu, del qual se’n derivarà la museografia, les característiques de l’estructura de funcionament i un pla estratègic. Finalment, també coordinarà la redacció i l’aplicació d’un pla de comunicació del projecte.

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha explicat que amb aquest nomenament “no només es vol començar a configurar el contingut i el discurs del futur museu d’art modern i contemporani”, sinó que, com ja s’ha fet amb l’obertura de la Casa Pastors des de Temps de Flors, “es vol garantir que la creació del nou museu es pugui compaginar amb el fet que aquest nou equipament s’afegeixi des d’ara a l’oferta cultural de qualitat que distingeix la nostra ciutat, i estigui tant al servei dels ciutadans i ciutadanes de Girona com de la gent que ens visita”. En aquest sentit, Falgàs ha començat a dissenyar una programació d’exposicions i activitats que es puguin dur a terme a la Casa Pastors a continuació de l’exposició “Color latent: fons d’art contemporani de la ciutat de Girona”, que s’hi podrà visitar fins al 14 de setembre.

Tal com també havia manifestat Puigdemont anteriorment, la intenció és que la Casa Pastors pugui acollir l’exposició de les obres més importants de la Col·lecció Rafael i Maite Santos Torroella, a més de l’important arxiu i biblioteca que els hereus de Rafael i Maite Santos Torroella donaran a la ciutat. A més, la voluntat municipal és que el nou museu incorpori altres col·leccions, tant públiques com privades, per tal de complementar els fons municipals i fer possible l’exposició, estudi i conservació d’un conjunt artístic i documental dedicat a l’art modern i contemporani internacional, nacional i local.

El director del projecte, Jordi Falgàs, és doctor en història de l’art i des de 2008 dirigeix la Fundació Rafael Masó de Girona, per a la qual ja va redactar el projecte museològic. En aquests moments també dirigeix el projecte museològic de la Casa Vicens, de Gaudí, a Barcelona. Anteriorment havia treballant al Cleveland Museum of Art (2004-2007) i a la Fundació Gala-Salvador Dalí (1996-2003). Des de fa dues dècades s’ha dedicat al comissariat d’exposicions d’art modern i contemporani, sovint en museus de la ciutat de Girona, com les retrospectives de Corominas (Museu d’Història de Girona, 2000), Comadira i Pep Colomer (Museu d’Art de Girona, 2010 i 2013), i les que s’han presentat a la Casa Masó des de 2012. És autor de nombrosos articles i llibres dedicats a artistes i arquitectes com Dalí, Picasso, Masó i Domènech i Montaner.

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)