Notícies i comunicats

13/06/2016

La participació a la consulta dels pressupostos participats del 2016 arriba al 6'49% de la població i frega els 5.000 vots

Aquesta xifra triplica el nombre de persones que van participar en la votació en la primera edició dels pressupostos.

Font: Ajuntament de Girona

Un total de 4.989 persones, que representen un 6’49% del total de gironins i gironines cridats a votar, ha participat en l’edició d’enguany de la consulta dels pressupostos participats dels barris. Aquesta xifra significa que la participació s’ha triplicat en només quatre anys, ja que en la consulta del 2013 hi van participar 1.444 persones que representaven un 2’22% del total. De les 2.463 persones que van votar el 2014 (un 3’40% del total) es va passar a les 3.543 del 2015 (un 4’52% del total) i aquest any s’ha superat aquesta xifra en 1.446 persones.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assenyalat que “a la vista de l’evolució, són molt bons resultats, tot i que també és cert que són insuficients”. “És molt important la cultura de la participació. No només perquè nosaltres tinguem la voluntat d’apostar la participació, amb els pressupostos participats però també amb altres mesures com la participació de les entitats en els plens o la participació de la ciutadania en plans urbanístics, la participació augmentarà. S’ha de treballar el fons, i no només la forma, per aconseguir que la ciutadania se senti més responsable de les actuacions municipals”, ha remarcat. L’alcaldessa ha destacat també que Girona va ser un dels primers municipis catalans a fer processos participatius d’aquest tipus.

El vicealcalde i regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, i la regidora d’Hisenda i Règim Interior, M. Àngels Planas, han explicat que elements com l’augment dels dies de votació (aquest any s’ha votat de l’1 al 12 de juny), la implicació activa de les associacions de veïns en el procés o la diversitat dels projectes que es podien votar expliquen l’augment de la participació aquest any. En aquest sentit, han assegurat que un dels aspectes que s’intentarà millorar en futures edicions és que hi hagi més projectes per votar a cada barri, incentivant, per tant, la participació en les assemblees prèvies.

Enguany la consulta s’ha fet per mitjà d’un sistema de votació electrònic, al qual els gironins i gironines podien accedir a través d’un dispositiu electrònic amb una credencial que havien rebut a les seves llars. També s’ha pogut votar de manera presencial, tot i que a través d'una urna electrònica, el dia 4 de juny al matí als vuit centres cívics de Girona.

En aquesta edició estaven cridades a votar un total de 76.877 persones majors d’edat i empadronades a la ciutat que han pogut escollit entre un total de 92 projectes sorgits de les assemblees prèvies i dividits en trenta barris de la ciutat. La dotació pressupostària de l'Ajuntament de Girona per als pressupostos participats dels barris al 2015 és d’1.200.000 euros.

Trobareu tota la informació dels projectes i de les votacions al web www.girona.cat/consultabarris  

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)