Notícies i comunicats

17/05/2017

Dissabte passat va començar la 62a edició de ‘Girona, Temps de Flors' amb la ciutat plena de visitants des de primera hora del matí

La mostra es va inaugurar a les escales de la Catedral davant un muntatge que permet als visitants pujar i baixar l'escalinata per primera vegada durant el Temps de Flors.

Centenars de gironins i visitants ja passejaven des de primera hora del matí de dissabte per la 62a edició de ‘Girona, Temps de Flors’. La mostra, que s’allarga fins el 21 de maig, va donar el tret de sortida amb la inauguració oficial el passat dissabte a les escales de la Catedral. Es va fer davant de nombrosos visitants i del muntatge més concorregut, any rere any, durant el Temps de Flors. Es tracta de la composició que ocupa les emblemàtiques escales de la Catedral i que s’anomena “Codi Petri”. A través de miralls, altera la percepció clàssica de l’escalinata i convida el visitant al descobriment de múltiples perspectives que canvien en funció de la franja horària. A més, aquest any i per primera vegada, la composició permet que els visitants puguin pujar i baixar les escales, formant part del muntatge.

 

Durant la inauguració, la regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes, va explicar que durant nou dies es podrà passejar per un total de 195 projectes distribuïts en 156 punts al llarg de l’itinerari floral que transcorre, en la seva major part, pel Barri Vell. En aquesta edició hi haurà 16 projectes i 22 espais més que en l’edició anterior, entre exposicions, monuments, patis i jardins. La mostra compta aquest any amb més d’un miler de voluntaris que vetllaran pel seu bon funcionament. A més, Plana ha agraït a totes les persones i associacions que fan possible l’èxit que té el Temps de Flors.

 

L’exjugadora de bàsquet i excapitana de l’Uni Girona, Noemí Jordana, va estar la convidada d’aquesta 62a edició. Durant la seva intervenció va assegurar que “és un honor fer aquest discurs durant una de les festes més rellevants de la ciutat que m’acull des de fa anys”. La torellonenca va explicar que proclama als quatre vents la ciutat: “a les jugadores estrangeres dels altres equips els ensenyo la ciutat, la seva gastronomia, els parlo dels actes i festes que s’hi fan...”. Va demanar als assistents que “quan visiteu els patis i racons guarnits, dieu als responsables del muntatge si us ha agradat. A tothom li agrada que li reconeguin la bona feina”.

 

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, dirigint-se a Jordana, va dir que “els valors que has inculcat al teu equip són els mateixos en què Girona se sent identificada, és per això que la ciutat et fa aquest homenatge”. Madrenas, fent referència al cartell de l’edició d’enguany,va explicar que “Girona és una paleta de colors, viva i dinàmica i que està oberta al món”. Madrenas també va enviar un “agraïment enorme” a la tasca que fan els voluntaris, associacions i entitats durant el Temps de Flors.

 

Novetats de la 62a edició

Alguns dels nous punts que tindran projecte floral en aquesta edició són el camí del Calvari i la muntanya de la O, on es posaran en valor els elements patrimonials i naturals d’un camí de prop de 3 quilòmetres de passeig; el refugi antiaeri del Jardí de la Infància, on es podrà veure la proposta A través de l’espill, amb un joc de miralls i flors que evocaran la memòria històrica dels gironins; el pont de Sant Agustí, que se suma als cinc altres ponts que travessen l’Onyar i que són part del recorregut floral; i indrets com la plaça de Calvet i Rubalcaba o l’avinguda de Ramon Folch.

 

Alguns dels projectes que es podran veure durant els nou dies del festival evoquen la crisi dels refugiats. De manera espontània, diversos artistes i creadors han proposat obres sobre aquesta temàtica, que es podran veure al mirador de les Dones i al centre de la ciutat.

 

Espais coneguts i racons per descobrir

En aquesta nova edició del festival de les flors, per facilitar la descoberta d’espais que sovint poden passar desapercebuts pel visitant, s’han senyalitzat de forma expressa deu racons amb encant: el passeig Arqueològic, els jardins de la Francesa, la capella de Sant Cristòfol, les escales de Sant Llorenç, la cisterna i la carbonera del Museu d’Història de Girona, l’església de Santa Llúcia, l’antic Cinema Modern, el refugi antiaeri del jardí de la Infància, el pont de les Peixateries Velles i el pati de les Magnòlies.

 

Dels espais més concorreguts de la mostra, en destaquen deu: el conjunt romànic de Sant Pere de Galligants i Sant Nicolau, la plaça dels Jurats, els Banys Àrabs, les Sarraïnes, Sant Lluc, Sant Feliu, les escales de la Catedral i els seus soterranis, la Torre Gironella i els jardins dels Alemanys, la Casa Lleó Avinay i l’església de Sant Martí Sacosta.

 

Activitats destacades

A més de les exposicions florals, el Temps de Flors acull altres esdeveniments, com ara una jornada especial de portes obertes el dijous 18 de maig del Museu d’Història de Girona i el Museu d’Història dels Jueus. També, del 13 al 21 de maig, es celebrarà la 6a edició del festival internacional de música a cappella ‘A Cappella Festival’, a la plaça Independència. D’altres activitats que coincidiran amb el certamen seran el Dia Europeu de l’Òpera, la quarta edició de ‘Girona, mots i flors’ o la presentació del llibre amb les imatges dels projectes florals d’aquesta edició (divendres 19 de maig a les 18.30h). Els més petits també participen de la mostra amb activitats a les aules i projectes com el de l’associació de comerciants Zona U al carrer Nou. Paral·lelament, 40 establiments adherits a l’Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona oferiran plats especials mitjançant la iniciativa Gastroflors. També tindrà lloc el 13è concurs d’Aparadorisme i Decoració Interior, i el Concurs de flors a l’església dels Dolors, i s’oferiran diferents visites guiades. Tota la informació sobre aquestes activitats es pot consultar al lloc web www.gironatempsdeflors.net.

 

62 anys d’història

‘Girona, Temps de Flors’ és una exposició de flors, monuments i patis i jardins que fa 62 edicions que es celebra. Durant més d’una setmana la ciutat s’omple de visitants que poden contemplar exposicions florals repartides per tots els seus racons, així com gaudir de diferents activitats culturals, gastronòmiques i educatives. Els inicis de Temps de Flors es remunten a l’any 1954 amb una primera edició que es va anomenar “Concurso Exposición Provincial de Flores” al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona. Amb els anys, el festival ha anat creixent fins al dia d’avui, en què es poden visitar 195 projectes repartits en 156 espais diferents.

 

‘Girona, Temps de Flors’ està organitzat per l’Ajuntament de Girona, l’Associació Amics de les Flors de Girona, l’Associació Amics de la Girona Antiga, l’Associació Amics dels Jardins Històrics i l’Associació Floral de Girona.
 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)