Notícies i comunicats

05/09/2018

Les històries de vida de Madeleine Taradach i Clara Weil protagonitzaran la Jornada Europea de la Cultura Jueva aquest dijous

L'Institut d'Estudis Nahmànides serà l'escenari demà de la presentació de la biblioteca de judaica de Madeleine Taradach, a les 18 h, i de la conferència sobre la poeta argentina d'origen jueu Clara Weil, a les 18.30 h.

Seguint amb la programació de la Jornada Europea de Cultura Jueva, enguany a l’entorn del lema d’enguany “Storytelling, l’art d’explicar històries”, demà dijous l’Institut d’Estudis Nahmànides acollirà dos actes en què les protagonistes seran les vides i la petjada cultural i històrica de dues dones d’origen jueu: Madeleine Taradach i Clara Weil. El tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Benestar Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, presidirà els dos actes. 

A les 18 h, es presentarà públicament la biblioteca de judaica Madeleine Taradach, amb més de 800 llibres de temàtica diversa, que van des de la història d’Israel i la Bíblia fins a la història de les dones jueves, passant per literatura, assaig, filosofia, gramàtica, teologia i pensament jueu al llarg dels segles. L’encarregat de fer la presentació de la biblioteca serà el doctor de la Universitat de Girona Joan Ferrer Costa. 

Tot seguit, a les 18.30 h, Pablo Dreizik, l’investigador i docent a la Universitat de Buenos Aires i estudiós de qüestions d'ètica i història del pensament, Pablo Dreizik, parlarà de la poeta argentina d’origen jueu Clara Weil, en la conferència “Los claroscuros de la memoria. Intimidad, género y política de la diáspora judeo-italiana en la literatura de Clara Weil”. 

La biblioteca i la conferència projecten dues històries que tenen moltes similituds: són dues maneres de viure en femení, dues maneres d’expressar-se a través de la cultura i dos relats de diàspora i de memòria, tots dos igual de punyents, interessants i sorprenents. Les dues històries que s’expliquen aquest dijous mouen a la reflexió sobre la importància de les relacions i de la cura i l’atenció a la vida a partir de diferents mirades i amb diferents trajectòries vitals. 

Ambdues activitats són un pas més en la feina de recerca i divulgació de la història i la cultura jueves, que és la tasca principal de l’Institut d’Estudis Nahmànides i del Museu d’Història dels Jueus. L’assistència als dos actes és lliure i gratuïta.

Madeleine Taradach 

Madeleine Taradach va néixer a París el 1929. La seva família, que era jueva, va ser assassinada a Auschwitz, i ella va créixer amb una família catòlica que la va acollir. Ja adulta, es va convertir al cristianisme i va iniciar els seus estudis de teologia, que la varen portar a Salamanca. L'any 1953, a la Cité Internationnale Universitaire de Paris, va conèixer qui seria el seu marit, Antoni Plasencia. Amb ell, a Barcelona, va compartir vida i interessos intel·lectuals. Als anys 90 va restablir una estreta relació amb el judaisme, un fet que, segons ella mateixa va escriure, li va “obrir el cor”. Va aplegar una magnífica biblioteca de temàtica bíblica, semítica, lingüística, històrica i cultural. Després del seu traspàs, el 2016, els seus fills varen complir amb la seva voluntat de deixar la col·lecció a l’Institut d’Estudis Nahmànides.

Clara Weil 

Clara Weil va néixer a Trieste el 12 de febrer de 1924 en una família jueva tradicionalista. A finals de desembre de 1938, a conseqüència de les noves lleis racials, va emigrar amb la seva família a l’Argentina, on va viure fins a la seva mort el 1985. A l’Argentina Clara Weil va publicar dos llibres de contes: Una cruz para el judío i Del amor y la condena. Els seus relats són resultat d’un laboriós procés de rememoració del seu passat judeoitalià, un procés marcat per la seva fascinació inicial per les organitzacions feixistes juvenils, la seva lenta redescoberta del judaisme a l’Argentina i la seva mirada crítica sobre la passivitat de l’entorn burgès de la seva vida a Itàlia. Aquestes fortes empremtes en la memòria es mostren en els seus relats des d’una clara perspectiva de gènere i amb tons d’intimitat.  

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)