Notícies i comunicats

19/11/2013

Girona presenta el seu projecte de ciutat intel·ligent

L'alcalde Carles Puigdemont ha explicat aquest matí el projecte de l'Ajuntament en aquest àmbit a l'Smart City Expo World Congress.

Font: Ajuntament de Girona

Girona ha presentat aquest matí el seu projecte de ciutat intel·ligent a l’Smart City Expo World Congress de Barcelona. El desenvolupament de sensors als aparcaments de zones blaves o la nova versió de l’aplicació Girona In són alguns dels puntals Girona com a ciutat intel·ligent que ha explicat l’alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, a l’estand conjunt que l’Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona tenen a la fira. “Girona és una ciutat que té vocació de lideratge en l’àmbit de les noves tecnologies, però no estrictament pel que fa a la mera tecnologia sinó pel que fa al vessant cultural que hi ha al darrere de l’expressió noves tecnologies i tecnologies intel·ligents. Girona s’ha de situar en aquest camí, combinant el seu passat, la seva tradició i la seva qualitat reconeguda amb aquesta rabiosa actualitat a la qual es vol inserir. Volem que Girona sigui l’escenari on les tecnologies del futur es comencin a provar, ja que la ciutat té les mides ideals per poder-hi fer aplicacions agosarades i molt ambicioses en el món de les smart cities”, ha explicat l’alcalde.

Amb el nou contracte de gestió de les zones blaves, un dels compromisos que hi ha és el desenvolupament d’un sistema de sensors per a aquestes zones d’aparcament. Al llarg del 2014, s’implantarà aquest sistema a 300 aparcaments de zona blava, amb la qual cosa es podrà saber a través dels telèfons intel·ligents, per exemple, quina zona té pàrquings lliures o no. Actualment, s’està estudiant a quines zones s’aplicarà. Aquest nou sistema permetrà també el pagament i la renovació del tiquet de zona blava a través dels telèfons mòbils intel·ligents.
 

Girona In

“Ser ciutat intel·ligent significa que hi hagi molt millor servei al ciutadà i que es faci de la manera més accessible i més eficaç possible”, ha destacat l’alcalde, que ha ressaltat en aquest sentit les funcionalitat de la nova versió de l’aplicació per a dispositius mòbils Girona In, que es va presentar ahir oficialment. “És una aplicació que avança decididament amb aquest concepte, facilitant l’accés de la ciutadania a un seguit de serveis i d’informació amb gran senzillesa i amb gran simplicitat”, ha afegit. La segona versió de l’aplicació fa un salt qualitatiu i quantitatiu respecte de la primera versió, presentada l’abril de 2012, i es converteix en una plataforma que té com a principals novetats tres eixos: l’augment de la participació i la interacció de la ciutadania, el foment dels atractius turístics de Girona i la promoció dels comerços i negocis de la ciutat.

Altres projectes que s’estan portant a terme a Girona com a ciutat intel·ligent són el camp del patrimoni, el turisme cultural, la sostenibilitat i la mobilitat. Pel que fa al camp del patrimoni i del turisme cultural, es desenvoluparan en els propers mesos nous itineraris de “Girona, ciutat històrica” que es combinaran amb la senyalització d’edificis històrics i la il·luminació dels vestigis romans de la Força vella gràcies a la utilització de codis QR. També s’adequarà la senyalització interiors dels museus amb codis QR i realitat augmentada, a més d’utilitzar museografia virtual gràcies a la tecnologia 3D. En l’àmbit de la sostenibilitat, s’està portant a terme un projecte de gestió energètica d’equipaments i serveis municipals a través del telecontrol de les calefaccions que, del 2010 al 2012, ha permès reduir el consum en un 27% i aconseguir un estalvi econòmic del 29%. Per últim, en el camp de la mobilitat, i a banda dels nous sensors a les zones blaves, s’ha implantat un sistema de visió artificial intel·ligent en la càmera d’accés al Barri Vell, que disposa d’un programa per al reconeixement de matrícules.
 

Càtedra Smart City

Les creacions de la Càtedra Girona Smart City i del Màster Oficial en Ciutats Intel·ligents a la Universitat de Girona són dos elements essencials per al posicionament de Girona com a ciutat intel·ligent. Durant els dies que l’Ajuntament i la Universitat estaran a l’Smart City Expo World Congress s’aprofitarà per donar a conèixer aquest mestratge i es faran classes del màster a l’espai de l’estand.

La directora de la Càtedra, Lluïsa Marsal, ha explicat que l’objectiu que persegueixen amb aquests estudis és “formar el tecnòleg urbà, que és un expert en tecnologia urbana però que coneix molt bé els objectius de la ciutat intel·ligent, que van més enllà d’omplir la ciutat de gadgets tecnològics i que signifiquen conèixer les necessitats de millora de les ciutats en termes d’eficiència i fer de les ciutats llocs més inclusius i participatius”. “Volem fer de Girona un laboratori viu de solucions de ciutat intel·ligent específicament ajustades a les mides d’aquesta ciutat”, ha afegit. 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)