Notícies

Amb un quilo d'aliments es pot anar de franc a les atraccions de les Fires de Setmana Santa de Girona
17/04/2014  |  Tothom que doni un quilo per al Banc dels Aliments a l'espai de La Copa podrà tenir de franc un tiquet per a les atraccions per al dia 21
Activitats de Setmana Santa a la Xarxa
11/04/2014  |  Del 14 al 17 d'abril als Centres Cívics de Girona
Una vintena d'activitats marcaran la Setmana Santa gironina
10/04/2014  |  El lliurament del penó per part dels Manaies, el dimecres sant, i la processó del Sant Enterrament, el divendres sant, seran els actes més destacats de la festivitat.
Girona celebrarà durant un any el 75è aniversari dels Manaies
01/04/2014  |  Més d'una vintena d'activitats i dues sortides especials del maniple marcaran els actes dels propers mesos.

Manaia pifre - Girona (imatge del web dels Pifres de Girona)

 

Setmana Santa a Girona - 2015

La Setmana Santa és el conjunt de celebracions que tenen lloc entre el divendres abans del Diumenge de Rams i Diumenge de Pasqua. A través d'aquest vast i ric conjunt de pràctiques festives -processons, escenificacions teatrals i altres activitats litúrgiques i rituals- la comunitat cristiana recorda i recrea els darrers moments de Jesucrist a la Terra, el que hom coneix com a la Passió, Mort i Resurrecció. La seva ubicació al calendari canvia cada any i oscil·la entre els mesos de març i abril, ja que la data de la Pasqua es fixa a partir de la primera lluna plena de primavera. 

Diumenge de Rams - 29 de març

Aquest dia es commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem. Tal i sempre s’ha escenificat aquesta arribada, amb tota la població aixecant les palmes i les branques d’olivera i llorer, aquest dia es realitza la benedicció dels rams, les palmes i els palmons.

Divendres Sant - 3 d'abril

Enmig d’un silenci transcorren les processons que representen dels últims moments de la vida de Jesús. A Girona es fa la Processó del Sant Enterrament on hi participen els Manaies i la Junta de Confraries de Girona

Dilluns de Pasqua - 6 d'abril

Just després del diumenge de Resurrecció, dilluns de Pascua, és quan comença el període de celebració, per part del cristians, després de la data en què representa que Jesús ha ressuscitat.

Gastronomia de Setmana Santa

En el passat, l’Església tenia imposada la pràctica del dejuni i l’abstinència estrictes entre els seus fidels. Es prohibia l’ús de certs productes (“tot el que és de la carn”) especialment en el període comprès entre Carnestoltes i Pasqua; es va incentivar la creació de plats cuinats exclusivament amb els productes permesos. 

Un d’aquests productes permesos era el bacallà. Aquest peix blanc, reconegut per les seves qualitats alimentàries i calòriques, és un bon substitut de la carn i s’ha convertit en un símbol del temps quaresmal.

Un altre dels productes típics de la Quaresma són els bunyols. Els bunyols de Quaresma es fan tradicionalment els dimecres i divendres durant tot el període quaresmal, són dolços, sense forat al mig, força esponjosos i es consumeixen per postres.

La Mona de Pasqua és un pastís que els padrins regalen als seus fillols i filloles el Dilluns de Pasqua. La tradició es deu al fet que en aquesta data se celebrava que el període de dejuni i abstinència de Quaresma s’havia acabat. I la manera més simbòlica de fer-ho era regalant un pastís a la mainada (resulta que el mot Mona prové de la paraula d’origen àrab munna, que vol dir regal). La Mona havia de tenir tants ous com anys tenia el nen o nena. Tradicionalment, les Mones no eren de xocolata, sinó que simplement eren un pastis amb ous durs per sobre.

Juntament amb la Mona de Pasqua, el Tortell de Rams no falta en cap pastisseria per Setmana Santa. El Tortell de Rams es consumeix el Diumenge de Rams, tornant de l'ofici. El tortell té moltes variants, segons la pastisseria, però sempre amb un forat al mig i fet de massapà.
 Vesta de Setmana Santa


(textos extets del webs festes.org, i de sortirambnens.com)