Notícies

La nova plaça dels Manaies ja llueix l'escultura que l'entitat ha donat a la ciutat
02/04/2015  |  Es tracta d'una obra de l'artista gironí Domènec Fita que s'ha ubicat en aquest nou espai, situat entre la Gran Via de Jaume I i el passatge d'Emili Blanch i Roig
Girona viurà aquest Dijous Sant un concert amb peces litúrgiques barroques recuperades de l'arxiu de la Catedral
31/03/2015  |  L'Auditori de La Mercè serà l'escenari de l'actuació de Música Antiga de Girona a partir de les 21 h.
La sortida de la processó del Sant Enterrament s'avançarà a les 21 h
17/03/2015  |  La Setmana Santa gironina s'inaugurarà el dijous 26 de març amb el pregó, que enguany anirà a càrrec de l'historiador Joaquim Nadal.
Pendonista de la Confraria de Jesús Crucificat - Manaies de Girona del 2015
13/03/2015  |  S'ha nomenat pendonista d'honor al Sr. Josep Oller Mató.
Taller de dolç i salat de Quaresma
13/03/2015  |  El dilluns 16 i 23 de març de 2015, al Centre Cívic Onyar.

Manaia pifre - Girona (imatge del web dels Pifres de Girona)

 

Setmana Santa a Girona - 2015

La Setmana Santa és el conjunt de celebracions que tenen lloc entre el divendres abans del Diumenge de Rams i Diumenge de Pasqua. A través d'aquest vast i ric conjunt de pràctiques festives -processons, escenificacions teatrals i altres activitats litúrgiques i rituals- la comunitat cristiana recorda i recrea els darrers moments de Jesucrist a la Terra, el que hom coneix com a la Passió, Mort i Resurrecció. La seva ubicació al calendari canvia cada any i oscil·la entre els mesos de març i abril, ja que la data de la Pasqua es fixa a partir de la primera lluna plena de primavera. 

Diumenge de Rams - 29 de març

Aquest dia es commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem. Tal i sempre s’ha escenificat aquesta arribada, amb tota la població aixecant les palmes i les branques d’olivera i llorer, aquest dia es realitza la benedicció dels rams, les palmes i els palmons.

Divendres Sant - 3 d'abril

Enmig d’un silenci transcorren les processons que representen dels últims moments de la vida de Jesús. A Girona es fa la Processó del Sant Enterrament on hi participen els Manaies i la Junta de Confraries de Girona

Dilluns de Pasqua - 6 d'abril

Just després del diumenge de Resurrecció, dilluns de Pascua, és quan comença el període de celebració, per part del cristians, després de la data en què representa que Jesús ha ressuscitat.

Gastronomia de Setmana Santa

En el passat, l’Església tenia imposada la pràctica del dejuni i l’abstinència estrictes entre els seus fidels. Es prohibia l’ús de certs productes (“tot el que és de la carn”) especialment en el període comprès entre Carnestoltes i Pasqua; es va incentivar la creació de plats cuinats exclusivament amb els productes permesos. 

Un d’aquests productes permesos era el bacallà. Aquest peix blanc, reconegut per les seves qualitats alimentàries i calòriques, és un bon substitut de la carn i s’ha convertit en un símbol del temps quaresmal.

Un altre dels productes típics de la Quaresma són els bunyols. Els bunyols de Quaresma es fan tradicionalment els dimecres i divendres durant tot el període quaresmal, són dolços, sense forat al mig, força esponjosos i es consumeixen per postres.

La Mona de Pasqua és un pastís que els padrins regalen als seus fillols i filloles el Dilluns de Pasqua. La tradició es deu al fet que en aquesta data se celebrava que el període de dejuni i abstinència de Quaresma s’havia acabat. I la manera més simbòlica de fer-ho era regalant un pastís a la mainada (resulta que el mot Mona prové de la paraula d’origen àrab munna, que vol dir regal). La Mona havia de tenir tants ous com anys tenia el nen o nena. Tradicionalment, les Mones no eren de xocolata, sinó que simplement eren un pastis amb ous durs per sobre.

Juntament amb la Mona de Pasqua, el Tortell de Rams no falta en cap pastisseria per Setmana Santa. El Tortell de Rams es consumeix el Diumenge de Rams, tornant de l'ofici. El tortell té moltes variants, segons la pastisseria, però sempre amb un forat al mig i fet de massapà.
 Vesta de Setmana Santa


(textos extets del webs festes.org, i de sortirambnens.com)

 

 

Cartell de Setmana Santa - Junta de Confraries 2015

Cartell de la Junta de Confraries
de Girona 2015
 
VEGEU QUADRÍPTIC INFORMATIU

Girona viu la solemnitat de la processó del Sant Enterrament 2015

Milers de persones es van aplegar divendres sant al centre de la ciutat per seguir la desfilada dels Manaies de Girona i la processó de les diverses confraries, que enguany ha aplegat prop de 1.200 participants.

Inauguració de la plaça dels Manaies

El Ple de l'Ajuntament de Girona va aprovar, en la passada sessió ordinària del 9 de març, posar el nom de plaça dels Manaies en l'espai entre la Gran Via de Jaume I i el passatge d'Emili Blanch i Roig, al costat de l'edifici de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona. El dia 1 d'abril es va inaugurar amb la descoberta de l'escultura que l'artista gironí Domènec Fita ha donat a la ciutat per aquesta ocasió.

Els Manaies envaeixen Girona

Un total de 789 manaies vinguts d'arreu del territori català van desfilar en formació per la ciutat de Girona, coincidit amb el Diumenge de Rams (29 de març 2015). En total hi van participat 22 grups: totes les confraries gironines i sis d'arreu de Catalunya. La marxa és un dels actes centrals de les celebracions del 75è aniversari de la Confraria de Manaies de Girona. No es feia una desfilada igual des dels anys 90, quan l'entitat va celebrar 50 anys d'història.