Sostenibilitat

Animals de companyia

En els darrers anys s'han produït canvis significatius en la ciutadania en relació amb la sensibilitat envers els animals, pel que fa a considerar el respecte de l'espècie humana pels drets dels animals com a base de la coexistència de les espècies en el món.

Els vincles afectius amb els animals de companyia són molt importants per a moltes persones. La convivència amb els animals en l'entorn urbà, com cal cuidar-los, les obligacions que comporten... tot això conforma una sèrie de deures i drets de les persones envers els animals, dels quals cal tenir una cura especial. Podeu consultar tot seguit els serveis associats a la tinença d'animals de companyia en aquest apartat.

Cens municipal d'animals de companyia

Els propietaris d'animals de companyia els han d'inscriure al cens municipal, segons mana l'Ordenança municipal de control, protecció i tinença d'animals. Cal també que els identifiquin a través d'un xip que el veterinari insereix a l'animal. Estar registrat al cens caní comporta el pagament de la taxa anual de tinença. L'import el podeu trobar a les ordenances fiscals o a l'enllaç del tràmit que trobareu en aquesta pàgina.

Consulteu el document d'alta del cens caní per conèixer el que cal fer per censar els animals de companyia.

En el cas de gossos perillosos també cal sol·licitar una llicència administrativa per a la tinença i/o conducció de gossos potencialment perillosos.

Recordeu que cal informar l'Ajuntament de qualsevol canvi, tant si és de propietari com de domicili de l'animal, pèrdua definitiva, robatori o mort, per poder-lo donar de baixa al cens. El termini màxim per fer aquests tràmits és de dos mesos.

Residència canina "la Devesa"

La Residència canina “la Devesa”, acull els animals de companyia abandonats o perduts que s’hagin trobat en el terme municipal de Girona.

Animals perduts i adopció

El vostre animal s'ha perdut? Truqueu a l'Ajuntament (972 419 037) o a la Policia Municipal (972 419 092) o bé consulteu el facebook de l’Ajuntament (www.facebook.com/ServeiAcollidaAnimalsGirona) per saber si l'han trobat.

Recordeu sobretot que cal informar de la pèrdua o robatori del vostre animal a l'Ajuntament on està censat i al municipi on l'heu perdut, en un termini màxim de 48 hores, per tal que en quedi constància. Cal que presenteu la documentació identificativa.

Els animals trobats que no porten identificació o dels quals no s’ha pogut localitzar-ne la propietat en en un primer moment, queden en acollida al Centre La Devesa a l’espera que siguin reclamats. Passats 20 dies d’espera els animals passen a ser considerats abandonats i entraran al programa d’adopció d’animals, per poder trobar algú que se’n vulgui fer càrrec.

Per tramitar la recuperació o adopció d’un animal acollit al Centre, o qualsevol altre tràmit o taxes relacionats, consulteu la seu electrònica o adreceu-vos personalment o per telèfon a l’Oficina d’Informació i Atenció Ciutadana (OIAC).

Per conèixer les condicions de cessió, recuperació i/o taxes consulteu aquest document.

També us podeu adreçar a entitats protectores d'animals.

Control de les colònies de gats a les zones urbanes

Les colònies controlades de gats a les zones urbanes són la millor opció per aconseguir una situació d'equilibri i convivència entre els gats i les persones en el dia a dia de la ciutat.

Aquesta gestió controlada consisteix en les accions següents:

 • Detecció, formació, educació i cens de les persones alimentadores amb possibilitat i voluntat de col·laborar en el projecte
 • Localització de les diferents colònies de gats urbans
 • Control veterinari dels exemplars de la colònia: captura, proves veterinàries, esterilització i retorn
 • Adaptació dels espais d'ubicació de les colònies: abeuradors, menjadores, sorra, gratadors...

Si voleu col·laborar a fer d'alimentador/a o de col·laborador/a, poseu-vos en contacte amb la Regidoria de Sostenibilitat i Participació Ciutadana, al telèfon 972 419 004 o bé a través de la Bústia d'Avisos.

Sostenibilitat
 • Àrea de què depèn:

  Àrea de Territori
  Regidoria delegada de Sostenibilitat

 • Adreça:

  Plaça del Vi, 1
  17004 - GIRONA

 • Telèfon:

  972 419 496 - Serveis funeraris
  972 419 037 - Control d’animals
  972 010 252 - Control de plagues 
  972 010 224 - Paisatge (parcs, jardins i medi natural)
  972 419 017 - Residus i neteja viària
  972 419 035 - Energia i cicle de l’aigua
  972 010 253 - Qualitat ambiental

 • Web:
 • Avisos i suggeriments:

  Per avisos i suggeriments podeu utilitzar la Bústia d'Avisos de l'Ajuntament de Girona.

Veure en el plànol:
Residència canina "la Devesa"
 • Adreça:

  CAN ROUREDA 
  Disseminat Domeny s/n
  17007 - GIRONA

 • Telèfon:

  972 419 037

 • Web:
 • Facebook:
 • Horari d'atenció al públic:

  De dilluns a divendres
  d’11 a 14 h i de 16 a 18 h
  Dissabtes i diumenges d’11 a 14 h

  Horari durant el mes d'agost
  De dilluns a diumenge d'11 a 14 h
   

Veure en el plànol: