Sostenibilitat

Animals de companyia

En els darrers anys s'han produït canvis significatius en la ciutadania en relació amb la sensibilitat envers els animals, pel que fa a considerar el respecte de l'espècie humana pels drets dels animals com a base de la coexistència de les espècies en el món.

Els vincles afectius amb els animals de companyia són molt importants per a moltes persones. La convivència amb els animals en l'entorn urbà, com cal cuidar-los, les obligacions que comporten... tot això conforma una sèrie de deures i drets de les persones envers els animals, dels quals cal tenir una cura especial. Podeu consultar tot seguit els serveis associats a la tinença d'animals de companyia en aquest apartat.

Cens municipal d'animals de companyia

Els propietaris d'animals de companyia els han d'inscriure al cens municipal, segons mana l'Ordenança municipal de control, protecció i tinença d'animals. Cal també que els identifiquin a través d'un xip que el veterinari insereix a l'animal. Estar registrat al cens caní comporta el pagament de la taxa anual de tinença. L'import el podeu trobar a les ordenances fiscals o a l'enllaç del tràmit que trobareu en aquesta pàgina.

Consulteu el document d'alta del cens caní per conèixer el que cal fer per censar els animals de companyia.

En el cas de gossos perillosos també cal sol·licitar una llicència administrativa per a la tinença i/o conducció de gossos potencialment perillosos.

Recordeu que cal informar l'Ajuntament de qualsevol canvi, tant si és de propietari com de domicili de l'animal, pèrdua definitiva, robatori o mort, per poder-lo donar de baixa al cens. El termini màxim per fer aquests tràmits és de dos mesos.

Punts dispensadors de bosses per a la recollida d'excrements

Per tal de fer més fàcil la recollida dels excrements dels animals a les vies i/o espais públics, l'Ajuntament ha col·locat en diverses zones de la ciutat dispensadors de bosses per a la recollida d'excrements que els propietaris de gossos poden usar, tot i que es pot utilitzar una bossa o embolcall qualsevol.

El plànol que trobareu a continuació mostra els punts on estan situats els dispensadors de bosses. També hem indicat en el plànol, amb color verd, les grans zones de passeig on portar l'animal és més fàcil.

Si voleu consultar amb més detall on són els dispensadors de bosses, podeu fer-ho a través del mapa interactiu o del document PDF.

D'altra banda, es demana als propietaris que evitin les miccions dels animals en les façanes d'edificis i en el mobiliari urbà, tal com regula l'Ordenança municipal de control protecció i tinença d'animals.

Centre Municipal d'Acollida d'Animals

El Centre Municipal d'Acollida d'Animals acull els animals de companyia de Girona, Salt i Sarrià de Ter abandonats o perduts en els espais públics, i també aquells que hi han estat traslladats per propietaris que justifiquen que no se'n poden fer càrrec.

Animals perduts, adopció i cessions

El vostre animal s'ha perdut? Truqueu a l'Ajuntament per saber si l'han trobat o bé consulteu el nostre facebook.

Recordeu sobretot que cal informar de la pèrdua o robatori del vostre animal a l'Ajuntament on està censat i al municipi on l'heu perdut, en un termini màxim de 48 hores, per tal que en quedi constància. Cal que presenteu la documentació identificativa.

Els animals trobats es queden al Centre Municipal d'Acollida un màxim de 20 dies. Passat aquest termini, si no es localitza el propietari de l'animal, passarà a una protectora per ser cedit o adoptat.

Si l'heu localitzat, podeu iniciar els tràmits per recuperar l'animal.

Si veieu un animal que no té propietari i el voleu adoptar podeu iniciar una petició per adoptar-lo.

Si per algun motiu no podeu continuar tenint cura del vostre animal de companyia, podeu cedir-lo al Centre Municipal d'Acollida d'Animals. Cal fer la petició per escrit, justificant-ne els motius i indicant les característiques de l'animal.

Per conèixer les condicions de cessió, recuperació i/o taxes consulteu aquest document.

També us podeu adreçar a entitats protectores d'animals.

Control de les colònies de gats a les zones urbanes

Les colònies controlades de gats a les zones urbanes són la millor opció per aconseguir una situació d'equilibri i convivència entre els gats i les persones en el dia a dia de la ciutat.

Aquesta gestió controlada consisteix en les accions següents:

 • Detecció, formació, educació i cens de les persones alimentadores amb possibilitat i voluntat de col·laborar en el projecte
 • Localització de les diferents colònies de gats urbans
 • Control veterinari dels exemplars de la colònia: captura, proves veterinàries, esterilització i retorn
 • Adaptació dels espais d'ubicació de les colònies: abeuradors, menjadores, sorra, gratadors...

Si voleu col·laborar a fer d'alimentador/a o de col·laborador/a, poseu-vos en contacte amb la Regidoria de Sostenibilitat i Participació Ciutadana, al telèfon 972 419 004 o bé a través de la Bústia d'Avisos.

Sostenibilitat
 • Àrea de què depèn:

  Àrea de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació, Seguretat i Cooperació

 • Adreça:

  Plaça del Vi, 1
  17004 - GIRONA

 • Telèfon:

  972 419 496 - Serveis funeraris
  972 419 037 - Control d’animals
  972 010 252 - Control de plagues 
  972 010 224 - Paisatge (parcs, jardins i medi natural)
  972 419 017 - Residus i neteja viària
  972 419 035 - Energia i cicle de l’aigua
  972 010 253 - Qualitat ambiental

 • Web:
 • Avisos i suggeriments:

  Per avisos i suggeriments podeu utilitzar la Bústia d'Avisos de l'Ajuntament de Girona.

Veure en el plànol:

Consells per tenir un animal de companyia

Si voleu escollir un animal i informar-vos de com cal tenir-ne cura, recomanem que consulteu el tríptic Volem... compartir amb tu.

També es fan activitats per a escolars per reflexionar sobre la convivència d'animals i persones i per sensibilitzar els infants que els animals no són joguines, que donen alegries però també causen problemes i que se n'ha de tenir cura. Podeu consultar aquesta oferta educativa al web de la Caseta de la Devesa.

Centre Municipal d'Acollida d'Animals
 • Adreça:

  Ctra. de Santa Coloma
  Polígon industrial Mas Xirgu
  17006 - GIRONA

 • Telèfon:

  972 419 037

 • Xarxa social:
 • Horari d'hivern:

  De l'1 d'octubre al 30 d'abril.
  De dilluns a divendres, de 8 a 8.30 h, de 10 a 11 h i de 14.30 a 15 h

 • Horari d'estiu:

  De l'1 de maig al 30 de setembre.
  De dilluns a divendres, de 10 a 11 h i de 13.30 a 14 h

Veure en el plànol:

Projecte Oreneta

Des del 2005 l'Ajuntament de Girona està impulsant aquest projecte que vol fer un cens d'orenetes a la ciutat i reforçar-ne la població.

Consulteu el web del Projecte Oreneta per a més informació.