Sostenibilitat

Equip Municipal de Promoció de la Salut (EMPSA)

L'Equip Municipal de Promoció de la Salut (EMPSA) és un equip interdisciplinari format per una metgessa, una psicòloga, tres persones diplomades en infermeria i una auxiliar administrativa. Els serveis i recursos de l'EMPSA són gratuïts per a la ciutadania de Girona.

Les tasques que realitzem inclouen: Educar i promocionar estils de vida saludables per tal de millorar la salut de les persones; treball directe amb grups d'infants, joves, adults i gent gran i altres col·lectius específics; assessoraments i facilitació de material didàctic; treball familiar i amb docents campanyes de sensibilització; metodologia activa i participativa.

PROGRAMES DE TREBALL

En funció de la població a la que ens dirigim, treballem per programes concrets segons franges d'edat, utilitzant una metodologia activa i participativa:

Promoció de la salut per a INFANTS

L'objectiu dels programes per a infants és contribuir a millorar la salut integral dels nens i de les nenes, mitjançant la formació per a l'adopció d'hàbits saludables, a ells mateixos i a la població adulta que en té responsabilitats.

ACTIVITATS

Hàbits alimentaris: "Ep, cuida'm. Berenars cardiosaludables"

Adreçat als infants de P3 dels centres educatius de Girona

Aquesta activitat l'organitza l'Ajuntament de Girona i GICOR (Associació Gironina de Prevenció i Ajuda a les Malalties del Cor). Està centrada en l'alimentació i l'activitat física, que ajuden a mantenir una correcta salut cardiovascular com a mesura preventiva des de la infància. Es realitza mitjançant una sessió de titelles, un berenar saludable al centre escolar amb pares, mares i docents i una breu explicació sobre els aspectes treballats amb els seus fills i filles al centre.

Hàbits higiènics: "Esquitxa salut"

Adreçat als infants de 2n cicle d'educació infantil dels centres educatius de Girona (P3, P4 i P5)

Treballar per a l’adquisició d’uns hàbits de vida saludables en els nens i nenes de 3 a 5 anys, així com amb els seus educadors i educadores.
Aquesta activitat ofereix un suport didàctic als docents en un intent de responsabilitzar l'infant i de preparar-lo perquè, a poc a poc, adopti un estil de vida saludable i creï condicions positives de salut. El material dóna orientacions al docent per realitzar el treball de les fitxes dirigides als nens i les nens. L'activitat es tanca a P5, amb una sessió d'una pallassa que repassa els elements treballats durant tot el cicle.
 

 

Higiene bucodental: "Queixal Corcat"

Adreçat als infants de cicle inicial d'educació primària dels centres educatius de Girona (1r i 2n)

Tenir una bona cura de les dents i la boca des de les primeres etapes és una actitud preventiva fonamental per a la resta de la vida de l’individu.
Aquesta activitat té una continuïtat de dos cursos, consta d’una classe pràctica sobre el raspallat per als alumnes de 1r, i una sessió de mim, cedida gratuïtament per Dipsalut , per als alumnes de 2n. Es complementa amb unes fitxes de treball perquè els docents puguin treballar la temàtica a l’aula.
 

 

Higiene postural: "Higiene Postural"

Adreçat als infants de cicle mitjà d'educació primària dels centres educatius de Girona (3r i 4t)

Treballar per a l’adquisició d’uns hàbits posturals correctes en els nens i nenes de 8 a 10 anys, així com amb els seus educadors i educadores.
Aquesta és una activitat patrocinada pel Forum Sanitari.

Hàbits afectius: "El bosc encantat" (3r i 4t) i "Un glob de xarop" (5è)

Adreçat als infants de cicle mitjà i 5è d'educació primària dels centres educatius de Girona (3r, 4t i 5è)

Treballar per a l’adquisició d’uns hàbits afectius i emocionals en quant a la salut i a la malaltia, així com a les habilitats personals,en els nens i les nenes de 8 a 11 anys i en els seus educadors i educadores.
Col·laboració aecc- Catalunya contra el càncer.

Més informació "Un glob de xarop"
 

Educació per a la igualtat de Gènere: "Trencant històries" (1r d'educació primàia) 

Adreçat als infants de 1r d'educació primaria dels centres educatius de Girona

Aquesta és una activitat en clau de clown, per treballar la igualtat i la prevenció de la violència de gènere, en la qual es creen situacions absurdes on es posen en joc discriminacions quotidianes , podent els infants participar d’una manera conscient , valorant en tot moment el sentit o no d’aquestes discriminacions i on ells mateixos han de trobar la manera de canviar-la.

Alimentació i exercici físic:
"Menjar bé és divertit” (P3 a 4t), "Alimentació i Activitat física" (6è) i
"La gimcana de la dieta Mediterrània" (3r i 4t)

Adreçat als infants de P3 d'educació infantil a 4t i 6è d'educació primària dels centres educatius de Girona

Aquestes activitats tenen com a objectiu treballar per a l’adquisició d’hàbits alimentaris i exercici físic , saludables en nens i nenes de 4 a 12 anys, així com en els seus educadors i les seves educadores. Col·laboracions amb AECC-Catalunya contra el càncer i la Fundació Agrupació Mútua.

 

Prevenció del consum de tabac: "Tu a mi no m'enredes"

Adreçat a alumnes de 6è d'educació primària dels centres educatius de Girona

Aquesta activitat és un a activitat d’Aprenentatge i Servei, que l'EMPSA realitza conjuntament amb la Fundació Oncolliga de Girona i amb la col•laboració de Televisió de Girona, té com a objectiu evitar o retardar l'inici al consum del tabac. Consta d'un material per ser treballat a l'aula i si l'escola vol, es pot elaborar un missatge en format d'eslògan o anunci, crític respecte al consum de tabac, que podrà ser retransmès per la televisió local el Dia mundial sense tabac (31 de maig).

Material didàctic "Tu a mi no m'enredes"
 

Salut i Ciutadania:
" LA MARATO”- TU HO POTS FER POSSIBLE!
"Fem que la gent doni sang! Us apunteu? I nosaltres què podem fer?"

Adreçat a cicle superior d'educació primària i alumnes d'ESO dels centres educatius de Girona

Es tracta d’una activitat d’Aprenentatge i Servei (APS), amb la qual es combina un servei a la comunitat amb l’aprenentatge de continguts, competències, habilitats o valors.
A partir d’una formació a l’aula, per part de professionals del Banc de Sang i Teixits, els alumnes poden confeccionar la campanya per promoció i divulgació de la Marató, amb la realització de dibuixos, eslògans, cartells, flyers, cartes per motivar, obsequis pels donants...

Més informació www.donarsang.gencat.cat
 

 

Equip Municipal de Promoció de la Salut (EMPSA)
 • Àrea de què depèn:

  Ciutadania - Regidoria de Sostenibilitat i Atenció Ciutadana

 • Adreça:

  Plaça Calvet i Rubalcaba, 15
  (dins del mercat del Lleó)
  17002 - GIRONA

 • Telèfon:

  972 201 900

 • A/e:
 • A/e:
 • Horari:

  De dilluns a divendres de 8 a 15 h
  Tardes a convenir

Veure en el plànol: