Sostenibilitat

els Mercats d'Intercanvi de Girona

 

Mercat d'intercanvi i fira de segona mà Mercat d'intercanvi i fira de 2a mà al barri de Germans Sàbat

DATA: Diumenge 16 de juny, de 10 a 13 h

A la plaça de Germans Sàbat


Associació de veïns/es de Germans Sàbat: 648072919
Acte en el marc de la festa major del barri.
Cartell del mercat

HO ORGANITZA:
Associació de Veïns/es de Germans Sàbat i l'Àrea de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació i Cooperació i Xarxa de centres cívics.

Mercat d'intercanvi i fira de segona mà Mercat d'intercanvi i fira de 2a mà al barri de Fontajau

DATA: Diumenge 23 de juny, de 10 a 13.30 h

A la rambla de Xavier Cugat 


Fira en format familiar. Tan sols es tracta de portar aquells objectes que ja no fas servir i que a algú altre li poden ser d'utilitat: llibres i contes, música, roba i complements, eines, mobles, jocs i joguines, etc.

RESERVA DE TAULES:
Reserveu la vostra taula al Centre Cívic Ter - Telelèfon 972 414 952 (fins al dijous 20 de juny). Cartell del mercat

HO ORGANITZA:
Associació de Veïns de Fontajau - Xavier Cugat, Àrea de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació i Cooperació i Xarxa de centres cívics. 

 


Què és un mercat d'intercanvi?

foto del mercat d'intercanviAquesta és una nova activitat de la ciutat que vol fer pensar i reflexionar sobre el consum responsable en un moment en què la societat està immersa en la cultura del “comprar, usar i llençar”. Els mercats d’intercanvi són un espai cívic on es poden intercanviar objectes que ja no ens són necessaris però que, abans de llençar-los, els oferim per si poden ser útils a algú altre. Del que es tracta és d’intercanviar bens, productes de consum sense requerir diners per fer efectiu l’intercanvi.

És interessant participar-hi pel simple plaer d’intercanviar, defugint posar un valor als objectes a intercanviar. Es tracta d’una activitat per a tots els públics, especialment didàctica per als infants, on el més important és evitar que els objectes encara útils esdevinguin residus. Abans de llençar res pensem si convé guardar-ho per al proper mercat. Quan més objectes per intercanviar més possibilitats ens oferiran els mercats.

Intercanviar és fer realitat un comerç sense diners, recuperant una forma oblidada d’economia amb molts avantatges ambientals, econòmics i socials. És també solidaritat i oportunitat de fer coneixences en barris on no tenim costum de passejar-hi.

Raons per participar en un mercat d'intercanvi

 Incrementa la diversitat d’experiències vitals.
 Ens protegeix de la compra compulsiva de productes de consum.
 Permet reflexionar sobre el sentit de l’economia i humanitzar les relacions econòmiques.
 Amb la participació dels més petits és pot ensenyar a tenir més independència econòmica.
 Beneficia al medi ambient i als sectors amb menys recursos.


Com funciona un mercat d'intercanvi?

Porta objectes vells o nous d’utilitat que ja no et són necessaris, dels que et vols despendre, i intercanvia’ls.

Imatge del mercat d'intercanvi llibres i contes
 música
 electrodomèstics
 roba i complements
 mobles
 eines
 objectes de la llar
 bijuteria
 jocs i joguines
 material informàtic
 plantes
 material d’escriptori i/o despatx
 productes d’elaboració pròpia, excepte alimentació (cistells, etc.)
 objectes i roba de nadó
 etc.

Exemples d'intercanvis

Exemple #1
Després de muntar la parada amb els objectes que ha portat per intercanviar, la Clàudia fa un vol pel mercat i a la parada d’en Pere troba un penja-robes que li cal per darrera la porta de casa. La Clàudia li diu a en Pere que li interessa el penja-robes i el convida a veure els objectes que té a la seva parada, per veure si en Pere troba quelcom que li agrada i poden fer algun canvi. En Pere es mira tot el que la Clàudia té exposat i troba un diccionari d’anglès de butxaca i un joc del tres en ratlla que li fan el pes. En Pere li pregunta a la Clàudia què li sembla canviar el penja-robes per aquests dos objectes. La Clàudia s’ho pensa i accepta el canvi.

Exemple #2
La Laia ha vist un ratolí d’ordinador a la parada de la Núria que necessita perquè el seu ja no funciona. Però la Núria no troba res entre els objectes de la Laia que li satisfaci per a poder fer el canvi. En el mateix moment, en Pol s’acosta a la parada de la Laia amb una motxilla d’acampada que vol canviar per un parell d’espelmes. La Núria planteja un canvi a tres perquè la motxilla que porta en Pol li agrada. D’aquesta manera en Pol canvia la motxilla per les espelmes de la Laia i la Núria canvia amb la Laia el ratolí per la motxilla. Els intercanvis que han realitzat la Laia, la Núria i en Pol han satisfet les necessitats de tots tres.