Sostenibilitat

Controlem les plagues urbanes

Durant la segona meitat del segle XX i el començament del segle XXI hem estat testimonis del canvi global, que inclou canvis importants en l'ecologia, el clima i el comportament urbà. Aquest canvis han afavorit també el desenvolupament de les plagues urbanes. Condicions ambientals poc canviants, abundància d'aliments i refugis, han permès que aquestes plagues s'estableixin i es desenvolupin causant danys i/o molèsties.

L'Ajuntament de Girona ha elaborat un programa de control de plagues encaminat a controlar les poblacions de les espècies plaga i minimitzar els efectes de la seva presència. Aquest programa està basat en un pla de prevenció i en l'ús integrat de mesures per combatre les plagues de tal manera que es minimitzin els riscos per a les persones i l'impacte sobre el medi.

Les plagues urbanes més comuns són: rosegadors (rates i ratolins), artròpodes (paneroles) i aus urbanes (estornells, coloms, gavians).

Plagues emergents: simúlids (mosca negra) i mosquit tigre.

Per tal de controlar els possibles focus de la ciutat on, per algun motiu, apareix una plaga, és imprescindible la col·laboració de la ciutadania. Si detecteu la presència de rosegadors, paneroles, etc., poseu-vos en contacte amb l'Ajuntament per poder-ne fer un seguiment i control a través de la Bústia d'Avisos - www.girona.cat/avisos.

Aquests organismes també es poden trobar dins d'habitatges o locals comercials, per aquesta raó cal seguir una sèrie d'indicacions per evitar la seva presència.

Per conèixer millor totes les espècies urbanes que poden ser considerades una plaga, per la seva densitat, molèsties que causen, etc., podeu consultar el següent web www.diba.cat/cpu/.

L’ajuntament, mitjançant la Brigada municipal de control de plagues, s’encarrega del control integrat de plagues a la via pública i als espais i equipaments municipals, però en espais privats i habitatges, són els particulars qui s’han d’encarregar de prendre mesures per evitar la proliferació de plagues i contractar els serveis de les empreses especialitzades per a combatre-les. Podeu consultar els llistats de les empreses de control de plagues del Gironès inscrites en el registre oficial (ROESP) i el llistat dels apicultors del Gironès inscrits en el registre oficial d’apicultors (REGA).

Sostenibilitat
 • Àrea de què depèn:

  Àrea de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació, Seguretat i Cooperació

 • Adreça:

  Plaça del Vi, 1
  17004 - GIRONA

 • Telèfon:

  972 419 496 - Serveis funeraris
  972 419 037 - Control d’animals
  972 010 252 - Control de plagues 
  972 010 224 - Paisatge (parcs, jardins i medi natural)
  972 419 017 - Residus i neteja viària
  972 419 035 - Energia i cicle de l’aigua
  972 010 253 - Qualitat ambiental

 • Web:
 • Avisos i suggeriments:

  Per avisos i suggeriments podeu utilitzar la Bústia d'Avisos de l'Ajuntament de Girona.

Veure en el plànol:

Incidències

Avís informatiu sobre la xinxa del cultiu de colza

L'Ajuntament us informa que la xinxa del cultiu de colza (Nysius ericae) no es considera una plaga i no causa danys a les persones ni a la vegetació. 

Consells de prevenció de la vespa asiàtica

Tot i no ser una espècie perillosa per a la salut i el benestar humà, si que ho és per la biodiversitat i l'apicultura, ja que desplaça les vespes autòctones i caça centenars d'abelles diàriament (en època de cria) per alimentar les seves larves.

Avís informatiu sobre la xinxa de la malva (Pyrrhocoris apterus)

L'Ajuntament us informa que la xinxa de la malva no es considera una plaga i no causa danys a les persones ni a la vegetació.