L'Any del Xuixo

La pasta allargada, farcida de crema, fregida i ensucrada, va ser inventada a l’obrador d’una confiteria al número 15 del carrer de la Cort Reial de Girona. Segons la família Puig, va ser un invent a quatre mans entre Emili Puig i un refugiat francès a les acaballes de la Primera Guerra Mundial, el 1918, ara fa cent anys.

A la nova especialitat dolça li van posar xuixo perquè s’assemblava a la petita llança de mig metre acabada en punxa –i semblant a una perpalina- que usaven els serenos per imposar la seva autoritat, anomenada chuzo o xuixo.

L’Any del Xuixo és una celebració reivindicativa del xuixo. Investigant el passat, però sense nostàlgia, mirant endavant, amb voluntat de millora. Vol ser el renaixement del xuixo.

Descoberta de la placa commemorativa

El dimarts 23 d'octubre de 2018 a la tarda, va tenir lloc l’acte de descoberta de la placa commemorativa del lloc on va néixer el xuixo ara fa cent anys. Aquesta iniciativa dóna el tret de sortida oficial a l’Any del Xuixo, que el consistori gironí impulsar per visibilitzar i posar en valor aquest dolç típic de la ciutat que enguany celebra el centenari.

La plaça s’ha col·locat al número 15 del carrer de la Cort Reial, lloc que havia ocupat el 1918 l’obrador de la pastisseria de la família Puig. 

Instagram #anyxuixo

L’Any del Xuixo es promocionarà a través de les xarxes socials, sobretot a Instagram, amb l’etiqueta #anyxuixo.

Converteix-te en ambaixador i ambaixadora del xuixo i penja les teves fotos a instagram amb l’etiqueta #anyxuixo