Sota el nom de “En Zívic a Girona”, l'Ajuntament de Girona ha iniciat una nova campanya que té com a objectiu promoure la tinença cívica i responsable de gossos. La campanya té com a protagonista un gos que intenta fer visibles i recordar quines són les obligacions i responsabilitats dels propietaris de gossos, com ara recollir les deposicions, evitar que malmetin el mobiliari urbà, identificar-los amb el microxip i censar-los a l’Ajuntament, entre d'altres coses. Es portaran a terme diferents accions amb l’objectiu de millorar la convivència ciutadana i combatre les conductes incíviques i els problemes relacionats amb la tinença de gossos a la ciutat.

L’inici de la campanya ha coincidit amb la senyalització i condicionament de 5 itineraris canins per poder passejar els animals sense lligar. Els espais que s’han habilitat són a les hortes de Santa Eugènia, a les ribes del riu Ter, a les ribes del riu Onyar i a la Font del Ferro.

  

Com ser un propietaris cívics d'un gos

Tenir el gos correctament identificat i censat a l’Ajuntament

D’aquesta manera, podreu localitzar fàcilment el vostre gos en cas que es perdi o s’escapi i recollir-lo no tindrà cost1.
També heu de saber que posar el xip i censar el gos, és obligatori per normativa. La inscripció del vostre gos al Registre d’animals de companyia no té cap cost i es pot fer a l’Ajuntament o al vostre centre veterinari.
Si no ho compliu, podreu ser multat amb 300€.

(1) Els propietaris que tinguin el gos censat i estiguin al corrent de pagament de la taxa anual de tinença d’animals, estaran exempts pagar el cost de recollida de l’animal en cas de pèrdua i dels primers dos dies d’allotjament.

Si teniu un gos potencialment perillós (GPP)

Recordeu que teniu l’obligació de portar-lo sempre lligat i amb el morrió posat. No us descuideu a casa la llicència per a la tinença i conducció de GPP i recordeu renovar l'assegurança de responsabilitat civil cada any.
D’aquesta manera, evitareu baralles amb altres gossos, problemes amb els veïns i, a més, us estalviareu sancions molt greus (2.000€).

Recollir els excrements del gos i abocar aigua sobre les miccions

Heu d'evitar que faci pipí al mobiliari urbà o a les façanes, recolliu sempre els excrements i aboqueu aigua sobre les miccions. Així evitarem riscos de transmissió de malalties infeccioses, mantindrem la ciutat neta i facilitarem la convivència amb els veïns. Recordeu que no recollir els excrements pot suposar sancions de fins a 400 €.

Porteu el gos sempre lligat

Eviteu portar el gos a zones no permeses, com als parcs infantils i zones enjardinades i, sobretot, a la resta d'espais, respecteu la senyalització i porteu-lo lligat.
L'Ajuntament de girona ha habilitat espais tancats i nous itineraris per on passejar els gossos sense corretja, però sota control. Aprofitem-los!
Si teniu problemes amb el comportament del vostre gos demaneu assessorament a una persona professional d'educació canina i/o al vostre centre veterinari.

Recordeu que tenir un gos és una responsabilitat de molt anys

Si no us en podeu fer càrrec, poseu-vos en contacte amb l'Ajuntament i us ajudarem a trobar-li una nova llar. Abandonar un gos pot suposar sancions de fins a 20.000 €.
Si trobeu un animal perdut, truqueu a l'Ajuntament o a la Policia Municipal. D'aquesta manera, podrem iniciar les accions per localitzar-ne el propietari o propietària ràpidament, o cuidarem l'animal fins a trobar-li una família adoptant.

Centres veterinaris col·laboradors

En aquests centres veterinaris podreu censar les vostres mascotes al Cens Municipal d'Animals de Companyia i rebre informació i assessorament sobre la tinença cívica i responsable d'animals.


INFORMACIÓ ÚTIL

Àrea de Sostenibilitat i Medi Ambient

Centre d'Acollida d'Animals. Girona

Cens municipal d'animals de companyia. Tràmits

Plànol interactiu

Itineraris recomanats i plànol general


L'itinerari voreja les hortes de Santa Eugènia més pròximes a la ciutat de Girona. Va des de darrere de l'Espai Marfà i finss a l'entrada de la via verda del carrilet cap a Olot. És un itinerari molt transitat per ciclistes i corredors. Està equipat amb papereres al llarg de tot el trajecte. Fàcil i ràpid. [ + Info i Plànol ]
 


Trajecte que ressegueix el riu Ter, des de la passera de darrere del pavelló de Fontajau fins a gairebé arribar al terme municipal de Sarrià de Ter. És l’itinerari més llarg de tots, i també el més transitat, per això ha estat qualificat de dificultat mitjana. És un espai inclòs a la Xarxa Natura 2000 i cal procurar que els gossos no s’allunyin del camí traçat i respectar la flora i la fauna autòctones.
Es pot enllaçar amb l’itinerari del Ter II davant del pavelló de Fontajau i amb la via verda de Sarrià de Ter anant cap a la dreta en la bifurcació anterior al pont de l’avinguda de Josep Tarradellas i Joan. [ + Info i Plànol ]
 


Aquest itinerari transcorre a través del bosc de ribera del riu Ter. Ombrívol i ple de vegetació, és un passeig ideal per als dies calorosos, a més de ser un espai tranquil, amb poc trànsit de persones i bicicletes. Està inclòs a la Xarxa Natura 2000 i cal procurar que els gossos no s'allunyin del camí traçat i respectar la flora i la fauna autòctones. Es pot enllaçar amb l'itinerari del Ter I.
+ Info i Plànol ]
 


Itinerari al barri de Sant Daniel que passa per un dels punts més mítics de la vall: la font del Ferro. Des de la plaça de la Sardana girem a mà esquerra al cap de pocs metres. Després de fer una forta pujada, deixem a mà dreta la senyalització que indica el camí dels Àngels. Seguim pujant, fins a arribar al senyal del mirador del turó de Can Garcia. En aquest punt, s'inicia una baixada que ens portarà fins a l'aparcament de la font del Ferro. És un indret bastant concorregut per corredors, ciclistes i excursionistes. És un espai inclòs a l'Espai d'Interès Natural de les Gavarres i cal procurar que els gossos no s'allunyin del camí traçat i respectar la flora i la fauna autòctones. [ + Info i Plànol ]
 


Recorregut al llarg de les dues ribes del riu Onyar. És l'itinerari més cèntric de tots, ideal en cas de no disposar de gaire temps. A més, la freqüentació de l'espai és baixa. L'itinerari es divideix en dos trams: el primer tram (aigües amunt) va des del carrer d'Ullastret fins a l'aparcament de la Facultat d'Infermeria. Aquest tram és un itinerari d'ús compartit, amb un accés pel carrer del Carme i un pel carrer d'Emili Grahit. El segon tram (aigües avall) va des de l'aparcament d'Infermeria fins a la plaça de Catalunya. L'ús principal d'aquest tram és el passeig de gossos i té una porta d'accés pel carrer del Carme i tres per l'altre costat.
Cal tenir en compte que aquest espai està inclòs en una llera fluvial, per tant, caldrà tenir precaució en cas de possibles riuades. No disposa d'equipaments: cal preveure que durant l'itinerari no trobarem cap paperera, ni banc; i que els usuaris hauran d'endur-se les bosses amb els excrements de les seves mascotes i dipositar-les a les papereres que hi ha als accessos.
+ Info i Plànol ]