Fira mercat De tot CAT

Cartell de la FiraMerCAT de tot CATEn els darrers anys ha augmentat molt el nombre d'empreses que incorporen la llengua catalana en els seus productes i serveis. Centrant-nos només en l'etiquetatge, s'ha passat de les prop de 300 referències del 1989 a les més de 2.000 actuals.

Per tal de donar a conèixer i fomentar l'ús de la llengua catalana en l'àmbit empresarial, es va organitzar la fira mercat De Tot Cat al Palau de Fires de Girona els dies 4, 5 i 6 de juny de 2010. Els assistents van poder conèixer els productes i les empreses que incorporen el català, es van proveir de productes i van gaudir de l'oferta formativa i lúdica programada.

Estudis sociolingüístics realitzats darrerament demostren que hi ha un interès creixent d'una part important de la ciutadania per conèixer les empreses sensibles a l'ús de la llengua catalana. La fira va respondre a aquesta demanda.

La fira va tenir un caràcter multisectorial i hi van ser visibles la majoria d'àmbits de la vida quotidiana en els quals es poden consumir productes en llengua catalana. 

Objectius

  • Promoure les empreses que fan servir la llengua catalana en els seus productes o serveis.
  • Conscienciar les institucions, empreses i consumidors de la innovació que representa la implantació de la llengua catalana en l'àmbit quotidià.
  • Sensibilitzar i motivar les empreses que encara no incorporen el català en els seus productes o serveis.
  • Oferir un punt de trobada entre empreses i clients sensibles al consum de productes catalans. Fidelitzar-los.
  • Establir nous vincles comercials entre empreses i distribuïdors.
  • Informar sobre la legislació vigent que regula els drets de les persones consumidores a poder rebre en català la informació dels productes que compren.

  

Quan les àvies compraven en català

Aquest audiovisual, presentat en el marc de la primera fira mercat De Tot Cat, conté una selecció dels objectes etiquetats en català fa 80, 90 i 100 anys. És fruit d’una recerca que ha buscat caixes i embalatges, ampolles i envasos, anuncis i objectes promocionals guardats durant anys per col·leccionistes, empreses centenàries, comerços històrics, fons fotogràfics, arxius i museus de diferents punts del territori de parla catalana.

Tot i que els hàbits de consum de les primeres dècades del segle XX eren molt diferents als d’avui, tot i que es comprava menys i l’oferta de productes era molt més discreta, a mesura que avançava la recerca que ha fet possible aquest documental, la quantitat i varietat de productes etiquetats en català augmentava considerablement posant de manifest que l’etiquetatge en català no va ser un fet excepcional sinó un hàbit que es va incorporar al mercat amb normalitat.

Esperem que aquest viatge a les botigues i mercats, comerços i carrers, envasos i caixes del temps dels nostres avis i àvies, serveixi per enfortir la convicció que etiquetar en català no és només una estratègia de mercat sinó un dret i una pràctica que entronca amb les nostres arrels més profundes.

Compromís de Girona

Imatge del compromís de GironaFa uns anys, la Plataforma per la Llengua i l'ADEC van engegar, conjuntament, la campanya “A taula, en català” amb l'objectiu d'impulsar l'ús del català en l'etiquetatge dels productes a través de fomentar-ne el consum en entitats i institucions públiques i privades.

En el marc de la fira mercat De Tot Cat s'ha volgut donar un impuls a aquesta campanya a través del Compromís de Girona. Càrrecs electes i representants de més de 200 entitats i institucions d'arreu de l'àmbit lingüístic català van ratificar públicament la seva adhesió a la campanya “A taula, en català” a través d'aquest acte que va tenir lloc el 4 de juny de 2010 a les 12.30 h.

L'Acte el va presentar l'actor Pep Plaza i va comptar amb la intervenció del catedràtic de filosofia Josep M. Terricabras.

Anunci de la FiraMerCAT de Tot CAT

Fira on tot el que es ven parla català. Va tenir lloc del 4 al 6 de juny al Palau de Fires de Girona. www.girona.cat/detotcat

Quan les àvies compraven en català

Aquest audiovisual, presentat en el marc de la primera fira mercat De Tot Cat, conté una selecció dels objectes etiquetats en català fa 80, 90 i 100 anys. És fruit d'una recerca que ha buscat caixes i embalatges, ampolles i envasos, anuncis i objectes promocionals guardats durant anys per col·leccionistes, empreses centenàries, comerços històrics, fons fotogràfics, arxius i museus de diferents punts del territori de parla catalana.

El programa Divendres de TV3 va ser a Girona per explicar els objectius de la fira mercat De Tot Cat

La fira va voler ser un gran aparador d'empreses d'arreu de l'àmbit lingüístic català que incorporen el català en els seus productes o serveis. Per a tots els qui volen viure plenament en català. www.girona.cat/detotcat