Notícies i comunicats

15/02/2018

El projecte guanyador de la reforma de la Casa Pastors aposta per dotar de caràcter unitari l'edifici amb el pati com a element central del conjunt

La Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya inaugura avui una exposició on es podran veure les cinc propostes finalistes del concurs de remodelació de l'espai que ha d'acollir la seu del futur Museu d'Art [Modern i Contemporani] de Girona.

Dotar l’espai intern d’un caràcter unitari i definir el pati com a element central del conjunt arquitectònic són dues de les idees principals del projecte guanyador per reformar la Casa Pastors. La proposta és obra del despatx d’arquitectura de Jordi Bosch Genover i es va imposar en el concurs de projectes convocat per l’Ajuntament de Girona per a l’adjudicació dels serveis d’arquitectura relacionats amb l’adequació de la seu del nou Museu d’Art [Modern i Contemporani] de Girona, que es va resoldre el mes d’octubre passat.

Els detalls d’aquesta proposta i dels altres quatre projectes finalistes es podran veure a partir d’avui en una exposició a la seu de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, participarà avui a les 19.30 h a la inauguració de la mostra.

Madrenas ha agraït la col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes durant el concurs de projectes portat a terme i ha felicitat els finalistes i el guanyador. L’alcaldessa ha destacat que “la reforma de la Casa Pastors és una demostració més de l’aposta per la cultura com a eix central de la nostra ciutat i per potenciar la capitalitat de Girona en l’àmbit cultural del sud d’Europa”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha valorat també la relació que el nou Museu d’Art [Modern i Contemporani] haurà de tenir amb altres espais expositius catalans i mundials gràcies a l’adquisició del fons Santos Torroella. En la mateixa línia, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha manifestat que “la Casa Pastors ha de ser el far de la pintura contemporània del país”.

El projecte del despatx de Jordi Bosch Genover proposa ordenar l’espai central del pati i simplificar-ne la volumetria, enderrocant el nucli vertical i construint un nou cos més baix i acabat amb una gelosia de taulons de fusta basta. A l’altra banda del pati, davant de la mitgera de la zona sud, es crearia una passera elevada a l’alçada del segon pis que es matisaria amb una gelosia similar a la de la zona nord. Entre les dues gelosies es preveu instal•lar-hi uns tendals amb lones enrotllables que permetin cobrir el pati en dies de pluja o per a activitats nocturnes.

La millora de la circulació interna de l’edifici és un dels punts forts del projecte. La nova construcció que es faria al pati de la Casa Pastors seria el nucli de la circulació vertical de l’edifici. L’accés a les sales se seguiria plantejat com fins ara, per l’escalinata del pati. Un cop a la primera planta, però, es prolongaria amb nous trams d’escala fins a la segona planta i la baixada de l’edifici i el retorn al punt d’accés es faria a través del nou nucli vertical.

Pel que fa als espais expositius, la proposta considera que cal aconseguir una alçada unitària i suficient a les diferents sales. En aquest sentit, es proposa l’enderroc de l’altell de la primera planta i la modificació dels forjats de la segona planta per situar-los a una cota única. L’única sala que es mantindria com a testimoni d’èpoques anteriors seria la gran sala de la primera planta. Les sales d’exposicions temporals es conceben com a espais oberts i, per aquest motiu, se situarien parcialment a la zona de pas cap a la sala d’actes, que es preveu a la planta baixa.

Per últim, cal ressaltar que la proposta preveu també ampliar l’espai de l’edifici excavant per sota de la planta baixa per poder-hi ubicar els magatzems. Aquests espais de recepció, embalatge i manteniment de les obres, comunicarien de forma directa amb les sales d’exposicions i amb el moll de descàrrega de les peces ubicat a la pujada de Sant Feliu.

Cal destacar que la proposta preveu deixar vistos i sanejats tots els paraments de muralla existents que es conserven a l’edifici i pintar de blanc la resta de paraments.

En relació amb les mesures d’estalvi i eficiència energètica, el projecte preveu dividir l’edifici en diferents sistemes independents de climatització. instal·lar il·luminació LED amb control de llum per detector de presència en les zones que no siguin part del circuit museístic, millorar l’aïllament de la coberta i de les parets o substituir la major part dels tancaments practicables, entre altres.

El guanyador del concurs té l’encàrrec ara de redactar el projecte i els altres documents tècnics necessaris previs per a la licitació i l’execució de les obres corresponents. Posteriorment, exercirà també la figura de la direcció de les obres. L’import de l’adjudicació de la redacció del projecte i la direcció de les obres és de 318.000 euros (IVA inclòs).

El procés del concurs de projectes va comptar amb la col·laboració i l’assessorament de la Demarcació de Girona del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya.
 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)