Notícies i comunicats

02/03/2017

Girona aplica les mesures preventives incloses en el pla d'emergència davant del focus de grip aviària

La prohibició de la cria d'aus de corral a l'aire lliure o la necessitat que l'aigua i l'aliment d'aquests animals quedi protegit i fora de l'abast d'aus salvatges són algunes de les restriccions que la Generalitat de Catalunya recomana al terme municipal.

El municipi de Girona ha quedat inclòs dins la zona de vigilància del Pla d’emergència davant un focus d’influença (grip) aviària que ha aprovat el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya. Aquest pla s’ha activat arran del focus d’influença del tipus H5N8 confirmat el passat 22 de febrer en una granja d’ànecs a l’aire lliure de la localitat de Sant Gregori. 

Sota el principi de precaució, cal aplicar al terme municipal de Girona les restriccions i prohibicions generals i les mesures específiques per a les explotacions avícoles dictades pel DARP. Cal destacar actuacions com la prohibició de criar aus de corral a l’aire lliure; la necessitat que l’aigua i l’aliment de les aus de corral quedi protegida i fora de l’abast de la resta d’aus salvatges; l’autorització per part dels Serveis Veterinaris del DARP del moviment d’aus de corral; la prohibició de retirar o escampar jaç, fems o purins de les explotacions avícoles i de les explotacions que allotgen aus amb altres espècies situades en aquesta zona, sense l’autorització expressa del DARP, o la prohibició de celebrar fires, mercats, exposicions i altres concentracions d’aus de corral o altres aus captives. 

Les mesures aplicades a la zona de protecció i vigilància es mantindran fins que el DARP ho determini en funció de l’evolució de la situació dels diferents focus. Aquest tipus de virus no té risc de contagi per a les persones. 

En cas de trobar alguna au malalta o morta, cal no tocar l’animal i comunicar-ho a l’autoritat corresponent, cos d’agents rurals o ajuntaments (segons el tipus d’au) perquè les recullin o donin alguna alternativa.

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)