Notícies i comunicats

29/11/2016

L'Ajuntament de Girona ajuda 24 iniciatives emprenedores a posar-se en marxa amb el programa Aixequem Persianes

El consistori ha atorgat 62.000 euros en forma d'ajuts econòmics per a la posada en funcionament de les empreses des del 2013.

Font: Ajuntament de Girona

Des del seu naixement, el 2013, el programa Aixequem Persianes de l’Ajuntament de Girona ha ajudat un total de 24 iniciatives emprenedores a posar-se en marxa, la meitat de les quals aquest 2016. Concretament, el 2013 es va donar un ajut; el 2014, 6; el 2015, 5, i aquest 2016, 12. 

En els últims quatre anys, el consistori ha atorgat un total 62.000 euros en forma d’ajudes econòmiques per a la posada en funcionament d’aquestes empreses. Aquest any és el que s’han atorgat més ajuts coincidint amb la simplificació del programa. 

Vist l’interès que despertava Aixequem Persianes per obrir negocis als barris de Sant Narcís, Santa Eugènia i Can Gibert de Pla, l’Ajuntament ha ampliat en 15.000 euros l’actual convocatòria, per a la qual es poden presentar sol·licituds fins al 31 de desembre o fins que s’esgoti la destinació pressupostària. A data d’avui, s’han atorgat 35.000 euros a 12 projectes empresarials. 

La tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes, ha remarcat que “aquest programa dissenyat des de l’Àrea de Promoció Econòmica, pretén impulsar l’activitat comercial a aquells barris que més ha perjudicat la crisi, amb un doble objectiu: per una banda, ajudar les persones emprenedores, i, per l’altra, contribuir a la dinamització socioeconòmica d’aquestes zones de la ciutat amb l’ocupació de locals que han estat tancats. Valorem positivament l’evolució del programa, i és per això que estem estudiant ampliar-lo a altres barris de la ciutat de cara al 2017”. 

L’Ajuntament de Girona va crear el programa Aixequem Persianes a finals de maig de 2013 amb l’objectiu de fomentar la implantació d’activitat econòmica en els locals dels carrers i barris més afectats per la crisi. La prova pilot es va iniciar al barri de Sant Narcís, especialment afectat per les obres de la línia d’alta velocitat ferroviària. Posteriorment s’ha anat ampliant arribant també als barris de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla. 

Poden sol·licitar els ajuts els titulars d’activitat que implantin el seu negoci en aquests barris. Els titulars poden ser projectes cooperativistes, persones físiques o jurídiques amb projectes d’emprenedoria o bé experiències singulars que contribueixin a dinamitzar o incentivar sectors en risc. 

El programa ofereix dues línies d’ajut. Per una banda, informació, orientació i assessorament tècnic per a l’anàlisi de la viabilitat i creació de l’empresa. Per l’altra, ajuts econòmics directes, a fons perdut i fins a esgotar partida, per a l’establiment i l’inici de l’activitat econòmica amb un import màxim de 3.500 euros. Aquests 3.500 euros es divideixen en un màxim de 2.500 euros per cobrir despeses de posada en funcionament (adquisició de maquinària, utillatge, obres menors, equipament de noves tecnologies, mobiliari o altres despeses assimilades) i un màxim de 1.000 euros per fer front al cost de la taxa de llicència d’obertura, l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO); la taxa d’escombraries, i la prima d’assegurança de cobrament del lloguer. Aquestes ajudes s’atorguen sempre que la despesa correspongui i hagi estat pagada per la persona sol·licitant de l’ajut com a titular de l’activitat i, com a màxim, per la part no bonificada prevista en les ordenances fiscals. 

El programa compta amb el suport i col·laboració del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Girona (API), el Col·legi d’Administradors de Finques de Girona, la Demarcació de Girona del Col·legi de Dissenyadors D’interiors i Decoradors de Catalunya, les dues associacions de comerciants de Sant Narcís, l’associació de comerciants de Santa Eugènia i l’associació de comerciants de Can Gibert del Pla. 

Podeu consultar més informació al següent enllaç


Les dues imatges són de dues persones beneficiàries dels ajuts i aquí teniu la descripció de cada cas: 

JOAN COSTA. Immobiliària IpsoFacto. En Joan Costa va obrir una immobiliària a mitjans desembre del 2015 i valora positivament els primers 10 mesos de funcionament de l’empresa, ha creat un lloc de treball i espera incrementar el volum de negoci els propers mesos. La immobiliària IpsoFacto està ubicada al barri de Sant Narcís i ofereix habitatges i locals, de lloguer, compra o traspàs. Declara que és difícil començar, sobretot per la manca de finançament i recursos econòmics, per això agraeix haver obtingut l’ajut Aixequem Persianes, amb el qual va poder pagar part de la inversió. 

YOLANDA HUGUET. Botiga La més dolça. La Yolanda Huguet regenta una botiga de llaminadures que va obrir el novembre del 2015 gràcies a un microcrèdit i l’ajut Aixequem Persianes. Es tracta d’una botiga totalment reformada al barri de Santa Eugènia que ven llaminadures i caramels al detall a més d’oferir packs regal per a celebracions i ocasions especials. La Yolanda ens explica que tot i tractar-se d’un comerç amb molta estacionalitat, observa una tendència creixent de les vendes i valora positivament l’evolució del negoci, en el qual no ha deixat de reinvertir donades les expectatives favorables de creixement. Valora molt positivament la tasca que s’està fent des de l’Ajuntament per facilitar que s’estableixin nous comerços al barris amb menys dinamisme de la ciutat. 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)