Notícies i comunicats

04/11/2015

La Junta de Portaveus aprova una ajuda d'emergència als camps de refugiats sahrauís

L'Ajuntament de Girona destinarà 5.000 € a la campanya promoguda pel moviment solidari català amb el Sàhara amb motiu de la catàstrofe humanitària ocasionada per les pluges torrencials d'aquest mes d'octubre.

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Girona, reunida aquest migdia, ha acordat una declaració conjunta com a mostra de suport a la catàstrofe humanitària que han patit els camps de refugiats sahrauís, després de les pluges torrencials d’aquest mes d’octubre.

La declaració, que ha rebut el suport de l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i dels portaveus dels grups municipals de CiU (Carles Ribas), d’ERC-MES-AM (M. Mercè Roca), CUP – Crida per Girona (Laia Pèlach), PSC-CP (Sílvia Paneque), C’s (Juan Maria Castel) i PPC (Concepció Veray), estableix destinar 5.000 € a través del Servei de Solidaritat i Cooperació a la campanya promoguda pel moviment solidari de Catalunya. Concretament, l’aportació es realitzarà a través de l’entitat vilanovina Acció Solidària amb el Sàhara que, juntament amb tot el que recapti, ho transferirà directament a la Mitja Lluna Roja Sahrauí per fer front a les necessitats de la població afectada o a la campanya que s’impulsi des del Fons Català de Cooperació.

A més a més, els portaveus dels grups municipals també reclamen a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i al Fons Català de Cooperació que ajudin a socórrer les víctimes i a reconstruir els campaments de refugiats que pateixen actualment una situació extrema. També reclamen al Ministeri d’Assumptes Exteriors i de Cooperació del govern espanyol que ajudi al poble sahrauí en aquesta situació d’emergència.

Els campaments de refugiats sahrauís, situats al desert algerià de Tindouf, han patit l’efecte de pluges torrencials, acompanyades per intenses ratxes de vent, que hi han causat grans inundacions i destrosses. Les pèrdues d’habitatges, aliments i equipaments han estat molt importants. Moltes famílies han perdut totes les seves pertinences, inclosa la petita reserva d’aliments de què disposaven, és a dir, una ració mensual per 160.000 persones. Segons els equips de la Mitja Lluna Roja Sahrauí (MLRS) presents sobre el terreny, no s’han de lamentar pèrdues humanes, però milers de famílies s’han vist obligades a estar a la intempèrie per manca d’edificis segurs i els danys i pèrdues materials han estat considerables. Pel que fa als centres socials (salut, educació i altres) s’està fent una avaluació dels danys i esfondraments.

En un comunicat el dia 24 d’octubre la MLRS, informava que els seus equips han identificat més d’11.000 famílies que podrien haver perdut la seva casa o haima. Davant d’aquesta situació alarmant, la MLRS fa una crida als països donants, a les organitzacions internacionals, les ONG, al moviment solidari, a la societat civil i a tots els amics i amigues del Poble Sahrauí per col·laborar el més aviat, possible, realitzant donacions d’emergència per atendre les necessitats més urgents de la població. 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)